Tornar al llistat de primera persona

Alistair Ian Spearing Ortiz - Traductor científic i viquipedista

19/02/2015

Alistair Ian Spearing Ortiz - Traductor científic i viquipedista

"Una de les primeres coses que em diu la gent quan els explico que sóc traductor científic és: «Vaja, això sí que és difícil, amb tota la terminologia especialitzada que et deus trobar!». Potser sí, però crec que és precisament un dels encants de la traducció cientificotècnica: anar seguint les pistes terminològiques a la cerca d’una paraula que reflecteixi fidelment el concepte alhora que s’adigui a la naturalesa de la nostra llengua. A vegades, aquesta tasca pot arribar a ser tota una odissea per la jungla de les fonts i referències.

És en aquesta aventura d’exploració lingüística que el TERMCAT ens serveix de brúixola, de mapa i de registre del camí que han seguit altres traductors anteriorment. La contribució del TERMCAT és extremament valuosa i el paisatge de la redacció i la traducció al català seria molt més pobre si aquest organisme mai no hagués existit.

A la Viquipèdia, el repte és d’un altre tipus. A diferència dels traductors, que de tant en tant encunyen noves paraules si no troben cap mot ja existent que els serveixi, la Viquipèdia no accepta recerca original, sinó que es basa en la traçabilitat de tota la informació recollida en fonts i referències fiables. En aquest context, el TERMCAT és un dels pilars de la terminologia a la Viquipèdia, particularment en l’àmbit científic."

 

Alistair Ian Spearing Ortiz
Traductor científic i viquipedista


Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter