Tornar al llistat de primera persona

Eliseu Vilaclara – Servei Meteorològic de Catalunya

24/04/2015

Eliseu Vilaclara – Servei Meteorològic de Catalunya

"En un món on la comunicació escrita ha anat passant a mans dels SMS, dels Whatsapp i de les piulades a Twitter; on l’ortografia es tracta per aproximació i sucumbeix a la urgència del teclejar sense miraments; on la literatura és substituïda per missatges amb escassos caràcters (i escàs caràcter, en general), es fa difícil reivindicar el valor de l’escriptura i la pulcritud en l’ús de les paraules adequades. Som a l’era de les emoticones (està acceptada aquesta paraula, amics del TERMCAT?) com a substitutes de la descripció d’emocions i del pq en lloc del perquè.

Però mireu, a mi em segueix apassionant l’ús de la paraula que toca i que, a més, estigui ben escrita. Molta gent defensa que el llenguatge serveix per a comunicar-nos i que, mentre faci aquest servei, no cal encaparrar-se en “detallets” com accents, apòstrofs i d’altres frivolitats. Potser és per la meva formació científica, que m’ha ensenyat a ser rigorós i a saber quan les minúcies són importants i quan no. Per a mi, usar un mot que no és prou escaient és com acceptar que l’acceleració de la gravetat és de 10 m/s2 (heretgia!) quan realment és de 9,81 m/s2. És com si en una simfonia el violinista toqués un si en lloc d’un la. Podria generar una dissonància tal que fes mal fins a les orelles del més negat per a la música (si no és que fos com Béla Bartók, que era un mestre en les dissonàncies...).

I per a més inri, em dedico a la meteorologia, el vocabulari de la qual està en boca de tothom; i això, ja se sap, desgasta i genera vicis lingüístics. Fins que no van arribar els tertulians professionals només hi havia dues coses de les quals tothom s’atrevia a parlar sense saber-ne: la meteorologia i la medicina.

Potser és per tot això que quan els amics del TERMCAT em demanen que col·labori a millorar la definició d’un terme meteorològic, o que pensi com en podem dir d’un fenomen per al qual no tenim cap terme normalitzat en català, per a mi és una festa; una festa perquè confien en el Servei Meteorològic de Catalunya per a dur a terme aquesta tasca i perquè m’ofereixen l’oportunitat de donar un quart de volta a la clavilla del violí i fer que en lloc d’un si soni un la. I si ho aconseguim, tot és més harmoniós i la melodia de les paraules sona millor.

Gràcies."

 

Eliseu Vilaclara
Servei Meteorològic de Catalunya

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter