Tornar al llistat de primera persona

Júlia Blay - Estudiant de filosofia de la UB

30/03/2017

Júlia Blay - Estudiant de filosofia de la UB

"A primer cop d’ull, pot semblar que en un centre dedicat a la terminologia com és el cas del TERMCAT la filosofia no hi té gaire cabuda o aplicació. Tanmateix, la meva estada m’ha permès constatar que en realitat no és així, atès que la terminologia i la filosofia treballen amb un element comú: la definició. I és que al cap i a la fi la comesa més originària de la filosofia és respondre a la pregunta “què és...?”.

Sintèticament, he realitzat dues feines entorn al camp de les ciències de la salut: d’una banda, he ajudat al procés d’incorporació del contingut de la Terminologia de la cronicitat al nou Diccionari enciclopèdic de medicina DEMCAT i, de l’altra, he fet una reflexió al voltant de l’organització conceptual d’aquest àmbit. La primera comesa ha estat més aviat una labor analítica o, fins i tot, mecànica, si bé m’ha permès constatar que les definicions inicials de la Terminologia de la cronicitat no eren del tot adequades per a un diccionari general de medicina a causa de la seva unilateralitat, raó per la qual calia matisar-les.

Segurament, la segona comesa ha tingut més afinitat amb la meva formació, atès que s’ha basat en la reflexió sobre l’àrea de ciències de la salut, és a dir, sobre una branca de l’arbre categorial a partir del qual el TERMCAT pot desenvolupar tota la seva tasca terminològica. Analitzant-ne l’estructura he constatat les dificultats que implica el fet d’haver de subsumir tot terme en una única categoria —que per naturalesa delimita— en un món tan multidisciplinari com és el nostre. Així doncs, he intentat aportar alguns criteris aplicables a qualsevol àrea temàtica per tal d’emprar una única forma de categorització, potser més sistemàtica.

En definitiva, fer les pràctiques curriculars al TERMCAT ha estat una experiència d’allò més positiva, no només per constatar l’aplicabilitat i la transversalitat de la filosofia sinó també per l’enriquiment tant professional com personal que m’ha aportat."

 

Júlia Blay
Estudiant del grau de filosofia de la Universitat de Barcelona
Estadant en pràctiques al TERMCAT 

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter