Publiquem una segona edició del Diccionari de llengües del món

Llengües del món (2a ed)

El Diccionari de llengües del món, un recull sistemàtic d’informació sobre 1.272 llengües, s’ha actualitzat amb la revisió i compleció de les llengües de la Xina. En aquesta obra podeu trobar el nom de cada llengua en català, àrab, gal·lès, alemany, anglès, espanyol, basc, francès, gallec, guaraní, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, suahili, amazic i xinès, i en la llengua mateixa de què es tracti. Igualment aplega informació sobre la filiació lingüística, el lloc on es parla, la seva situació sociolingüística, vitalitat, alguns aspectes històrics, etc.

La nova edició que ara es presenta incorpora informació sobre les llengües de la República Popular de Xina, on es parlen una gran quantitat de llengües i dialectes. El que generalment s’anomena xinès és en realitat una família de llengües, mútuament inintel·ligibles, tal com passa quan parlem de llengües romàniques, per exemple: són les llengües sinítiques, una branca independent de la família sinotibetana. I cada llengua té diversos dialectes, els quals no sempre són mútuament intel·ligibles.

Les llengües sinítiques s’anomenen també geolectes xinesos, una denominació de compromís, proposada pels especialistes, entre llengua, que seria el terme més adequat lingüísticament, d’acord amb els estudiosos occidentals, i dialecte, la forma tradicional d’anomenar aquestes llengües a la Xina mateixa. Així doncs, a partir d’ara, trobareu al Diccionari de llengües del món els 10 geolectes reconeguts oficialment pel govern xinès, a més del taiwanès (la llengua oficial de Taiwan, l’origen de la qual és una varietat del geolecte min) i el xinès estàndard. El fet d’incloure el xinès estàndard com una llengua és una excepció en el diccionari, però el cas de les llengües de la Xina també és un cas molt particular. El xinès estàndard és, a més, la llengua del món amb més parlants.

La revisió de les llengües sinítiques s’ha dut a terme amb l’assessorament de les especialistes Helena Casas-Tost i Sara Rovira-Esteva, professores de la Universitat Autònoma de Barcelona i membres del Grup de Recerca en Traducció del Xinès al Català i el Castellà (TXICC).

El Diccionari de llengües del món és un diccionari obert que es va actualitzant contínuament amb aportacions d’especialistes i usuaris que ens vulguin fer arribar les seves observacions i esmenes.