Tornar al llistat de notícies

Nous termes en estudi al Consell Supervisor (18/04/2018)

18/04/2018

© iStock/Svitlana Niedielska

© iStock/Svitlana Niedielska

Aquest dimecres, 18 d’abril, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió s’estudiaran termes de reproducció assistida i de gestió ambiental, que formaran part del Diccionari de bioètica, en curs d’elaboració.

 

Termes de reproducció assistida:

diagnòstic genètic preimplantacional

Prova diagnòstica que es realitza en el material genètic dels embrions resultants d'una fecundació in vitro, amb l'objectiu de seleccionar, abans de la seva implantació, els embrions suposadament lliures de malalties hereditàries i sense anomalies cromosòmiques i, si escau, histocompatibles amb un familiar que té una malaltia greu.

Proposta: diagnòstic genètic preimplantacional; sigla DGP

 

preembrió

Embrió producte de la fecundació, ja sigui natural o per un procés de reproducció assistida, que encara no s'ha implantat a l'úter.

Proposta: embrió preimplantacional

 

injecció intracitoplasmàtica d’esperma

Tècnica de fecundació in vitro consistent a injectar un espermatozoide en el citoplasma d'un oòcit mitjançant una micropipeta. 

Proposta: injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoide; sigla ICSI

 

nadó medicament

Infant concebut a partir d’un embrió obtingut per fecundació in vitro i seleccionat entre diversos embrions, mitjançant diagnòstic genètic preimplantacional, amb l’objectiu que sigui histocompatible amb un germà que presenta una malaltia greu i pugui actuar com a donant per al seu germà.

Proposta: germà seleccionat genèticament | germana seleccionada genèticament

 

surrogacy

Procés en què una dona gesta i pareix un infant destinat a ser criat com a fill per una altra persona o per una altra persona i la seva parella. 

Proposta: gestació per substitució; sin. gestació subrogada

 

surrogate

Dona que duu a terme la gestació en un procés de gestació per substitució.

Proposta: gestant per substitució; sin. gestant subrogada

 

intended parent

Persona que en un procés de gestació per substitució té la intenció d'actuar com a pare o mare.

Proposta: pare d’intenció | mare d’intenció

 

 

Termes de gestió ambiental:

conservació

Conjunt de polítiques, estratègies, plans o mesures específiques orientades a mantenir o restablir en un estat favorable el patrimoni natural i la biodiversitat.

Proposta: conservació

 

preservació

Gestió del patrimoni natural i els seus components que es basa en la protecció integral de les seves condicions, evitant qualsevol activitat que les afecti directament, amb la finalitat que les dinàmiques naturals que hi tenen lloc segueixin el seu curs.

Proposta: preservació

 

A banda, en aquesta reunió es revisaran també les decisions provisionals preses en la reunió del dia 21 de març, sobre termes d’internet i de salut.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre aquesta terminologia, o si sou experts en alguns d’aquests àmbits, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter