Tornar al llistat de notícies

Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (18/12/2018) (i 2)

18/12/2018

Recollim, en aquesta segona part de la notícia sobre l’actualització del Cercaterm i la Neoloteca, les novetats que afecten termes puntuals. (Pel que fa a les novetats en productes sectorials, vegeu la notícia anterior.)

 

PART 2: NOVETATS PUNTUALS

Noves fitxes de termes normalitzats al Cercaterm i a la Neoloteca

—119 fitxes amb termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT, que pertanyen als àmbits de la ciberseguretat (per exemple, atac d’inundació), les xarxes socials (com ara bibliotuber | bibliotubera), la bioètica (maleficent), l’erotisme (veganisme sexual), la farmacologia (farmacomodulabilitat), l’otorrinolaringologia (sordesa prelocutiva), el màrqueting (identitat sonora)  i la sociologia (nimby). Totes les fitxes noves es poden consultar també a l’apartat Noves incorporacions de la Neoloteca.

 

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves que aporten informació nova o bé que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI Alimentació complementària a demanda / a requesta / a demanda i autoregulada / regulada pel nadó o lliure? i CRITERI Ciber-, digital, electrònic -a, virtual o en línia?) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

 

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—81 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 49 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, audiació, en Música, i pa de vidre, en Alimentació.)

• 16 de nous detectats per l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya (APTIC) i elaborats conjuntament amb el Servei de Consultes. (Per exemple, canó d’aire d’efectes, en Arts.)

• 12 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets. (Per exemple, aixecador de pedres | aixecadora de pedres, en Esports).

• 4 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, carmanyola.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.

 

Aplicació de correccions al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. (Per exemple, s’ha distingit en la denominació entre maqueta i fictici, abans considerades formes sinònimes; s’ha canviat el gènere femení de hiposfagma a favor del gènere masculí que ha de tenir, i s’ha convertit la forma fons de braços en fons de braços verticals, per l’observació d’un usuari que la definició corresponia a aquesta altra forma més específica (arran d’aquest comentari, s’ha creat una nova fitxa fons de braços).

 

Àrees temàtiques del Cercaterm

A banda de l’afegiment i la modificació de fitxes terminològiques, en aquesta actualització també s’han fet canvis en les fitxes de l’àrea temàtica de Ciències de la salut, derivats dels treballs de revisió i actualització de la classificació temàtica general sobre la qual es fonamenta la gestió terminològica de les dades del TERMCAT.

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter