Crònica del VI Seminari de Terminologia: «Terminologia de les ciències de la vida: criteris i recursos»

© IEC

El 17 de novembre passat va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans el seminari anual de terminologia de la SCATERM, que enguany estava dedicat als criteris i recursos de la terminologia de les ciències de la vida.

La intervenció de M. Antònia Julià, de l’Àrea de Projectes Terminològics del TERMCAT, que duia per títol «Criteris terminològics en ciències de la vida i de la salut», va partir de la definició de criteri terminològic i de la presència necessària i constant d’aquests criteris en el treball del dia a dia al Centre: qualsevol feina terminològica parteix d’un criteri establert o bé pot servir per a crear-ne un de nou. Així, a través d’exemples concrets de l’àmbit de les ciències de la salut, va oferir un panorama general del treball del TERMCAT a partir del paper que hi tenen els criteris terminològics. Va parlar de l’ús dels criteris en les sessions de normalització i en l’elaboració de productes, en el treball amb els especialistes i professionals sectorials, en les feines d’assessorament i en la traducció de normes d’estandardització, etc. També va destacar la importància de posar els criteris terminològics a disposició dels usuaris. En aquest sentit va fer referència a la gestió dels criteris un cop creats (com s’apliquen, es difonen i es mantenen).

La intervenció de Mercè Durfort, catedràtica del Departament de Biologia Cel·lular de la Universitat de Barcelona i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut, es va centrar en la necessitat que hi hagi acord entre els diversos agents terminològics i els professors o autors, a partir de la premissa que aquests necessiten sovint l’assistència dels terminòlegs, i va posar exemples concrets de casos terminològics relacionats amb el seu àmbit d’especialitat, la citologia i la histologia.

Per la seva banda, Ricard Roca, corrector, biòleg i membre de la Societat Catalana de Biologia, va presentar els quatre codis de nomenclatura existents i la manera com estan representats a la xarxa, amb una exposició dels recursos en línia que ofereixen informació relativa als criteris tipogràfics i les convencions en l’escriptura de les nomenclatures i els tàxons, a la formació de les denominacions, a les bases de dades, a les publicacions especialitzades, i a les associacions i comissions internacionals que prenen o difonen decisions sobre aquestes qüestions. També va parlar de convencions d’escriptura i representació i de les nomenclatures específiques per als gens humans.

Podeu veure les intervencions en aquest enllaç.