Nous termes en estudi (03/04/2014)

© iStockphoto/Svitlana Niedielska

Aquest dijous, 3 d’abril, tindrà lloc a la seu del TERMCAT una nova reunió del Consell Supervisor.

En aquesta reunió s’estudiaran un grup de termes de l’àmbit electoral, amb l’objectiu d’establir-ne les denominacions catalanes més adequades. Aquests termes ja van ser discutits prèviament en una sessió de normalització amb especialistes. Els presentem en la forma amb la qual han arribat a la Secretaria del Consell Supervisor, acompanyats de la proposta o propostes alternatives que s’estan estudiant i d’una definició provisional. Qualsevol comentari o informació addicional que vulgueu fer-nos arribar sobre aquests termes seran molt benvinguts.

Termes de l’àmbit electoral

ballottage (absència de guanyador; ballottage; balotatge; primera volta no concloent)

Situació que es produeix en un sistema de dues voltes quan cap dels candidats no assoleix el nombre de vots necessaris per ser elegit en la primera volta, generalment més del cinquanta per cent dels vots vàlids.

Nota: El ballottage implica la convocatòria d’una segona volta.

 

sistema de doble volta (sistema de doble volta; sistema de dues voltes; sistema majoritari de doble volta; sistema majoritari de dues voltes)

Sistema electoral en què es produeix una segona votació si en una primera no hi ha cap candidat que obtingui la majoria requerida dels vots.

barrera mínima (barrera electoral legal; barrera legal; llindar electoral legal; llindar legal)

Mínim de vots fixat legalment que necessita una candidatura per a poder concórrer a la distribució d'escons.

llindar efectiu (llindar efectiu; llindar efectiu de representativitat; llindar electoral)

Mínim de vots amb què una candidatura aconsegueix el primer escó en unes eleccions determinades.

fórmula electoral (fórmula electoral)

Manera de traduir en escons el nombre de vots que cada candidatura ha obtingut en una circumscripció electoral.

Nota: Hi ha dos tipus de fórmules electorals: les fórmules majoritàries i les fórmules proporcionals.

fórmula majoritària (fórmula majoritària)

Fórmula electoral consistent a assignar tots els escons d'una circumscripció electoral a la candidatura o al candidat que ha obtingut més vots.

Nota: Hi ha dos tipus de fórmules majoritàries: la fórmula de majoria relativa (en anglès, plurality formula) i la fórmula de majoria absoluta (en anglès, majority formula).

fórmula proporcional (fórmula distributiva; fórmula proporcional)

Fórmula electoral consistent a distribuir el nombre d'escons que correspon a cada candidatura en funció del nombre de vots que ha obtingut en cada circumscripció electoral.

Nota: Les fórmules distributives poden donar lloc a assignacions d’escons no proporcionals.

gerrymandering (distribució territorial interessada; gerrymander; gerrymandering; territorialització interessada)

Acció de delimitar territorialment una circumscripció electoral d’acord amb criteris partidistes, a fi d’influir en els resultats electorals.

malapportionment (desviació de prorrateig; mala distribució; mal prorrateig; prorrateig desviat; prorrateig esbiaixat; repartiment desviat)

Prorrateig que produeix desigualtat en la relació entre el percentatge d'electors i el percentatge d'escons de les diverses circumscripcions electorals.

prorrateig (prorrateig)

Assignació del nombre d'escons que correspon a cada circumscripció electoral.

Nota: El prorrateig es pot basar en criteris demogràfics, en criteris territorials o en una combinació de criteris demogràfics i territorials.

panachage (barreja; panachage; vot barrejat; vot combinat; vot de barreja; vot flexible; vot obert)

Vot en què l’elector pot canviar l’ordre de preferència dels candidats d’una llista, eliminar-ne algun, substituir-lo per un candidat d’una altra llista o donar més d’un vot a un dels candidat.

Nota: El vot barrejat és possible en sistemes electorals amb llistes obertes.

llista tancada bloquejada (llista tancada; llista tancada bloquejada)

Vot de llista en què l’elector no té cap poder de modificació sobre la llista electoral que tria.

llista tancada desbloquejada (llista oberta; llista semioberta; llista tancada no bloquejada; llista tancada desbloquejada)

Vot de llista en què l’elector pot canviar l’ordre de preferència dels candidats de la llista electoral que tria o bé eliminar-ne algun.

llista oberta (llista flexible; llista lliure; llista oberta)

Sistema de vot en què l’elector pot crear una llista electoral particular i expressar la seva preferència per candidats de diversos partits.

vot de llista (vot d’acceptació; vot de llista)

Sistema de vot en què l’elector tria una llista electoral concreta.

quota de vots (quocient electoral; quota electoral; quota de vots)

Nombre de vots necessaris per a obtenir un escó en una circumscripció electoral determinada, que es calcula amb l’aplicació de determinades fórmules distributives.

vot únic transferible (vot de preferència; vot preferencial; vot preferent; vot transferible; vot únic transferible)

Sistema de vot que permet al votant ordenar els candidats segons el seu ordre de preferència i transferir el vot d’un candidat a l’altre, segons la preferència indicada, quan el vot no és aprofitable, ja sigui perquè el candidat triat no té cap possibilitat de ser escollit o bé perquè ja ha obtingut representació.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.