Aquest dijous, 18 de setembre, tindrà lloc a la seu del TERMCAT una nova reunió del Consell Supervisor.
En aquesta reunió s’estudiaran els termes següents, amb l’objectiu d’establir-ne les denominacions catalanes més adequades. Els presentem en la forma amb la qual han arribat a la Secretaria del Consell Supervisor, acompanyats de la proposta o propostes alternatives que s’estan estudiant i d’una definició provisional. Qualsevol comentari o informació addicional que vulgueu fer-nos arribar sobre aquests termes seran molt benvinguts.
Termes de begudes: whisky
blended whisky / whisky blended / whisky de mescla / whisky mesclat / whisky de barreja / whisky barrejat / whisky cupat
Whisky que s'obté de la barreja de malt whisky i grain whisky o alcohol rectificat.
grain whisky / whisky de gra / whisky de cereal / whisky de cereals
Whisky elaborat amb cereals no maltats, generalment blat i moresc.
malt whisky / whisky de malt / whisky de malta / whisky d’ordi maltat
Whisky elaborat únicament amb ordi maltat.
single malt whisky / whisky single malt / whisky de malt simple / whisky de malt únic / whisky unimalt
Malt whisky provinent d'una sola destil·leria.
pure malt whisky / whisky pure malt / whisky de malt pur / whisky de malt mixt / whisky de malt compost / whisky de malt mescla / whisky multimalt
Malt whisky que s'obté de la barreja de whiskys de malt provinents de diverses destil·leries.
Termes de begudes: cervesa
brassage / empâtage / mashing / braceig / bracejat / brassatge / braçatge / empastament / maceració / macerat
Operació consistent a sotmetre una mescla de malt triturat i aigua a diferents temperatures per obtenir el most amb què s’elabora la cervesa.
Nota: 1. Durant aquesta operació, les substàncies solubles del malt es dissolen, el midó es transforma en glucosa i les matèries nitrogenades complexes es degraden. 2. L’equivalent francès empâtage s’utilitza sovint referit específicament a la fase en què es barregen la mescla de malt i l’aigua.
maische / mash / empastat / macerat / mescla / mestura
Mescla de malt triturat i aigua calenta que se sotmet a brassage en l’elaboració de la cervesa.
mashing tun / macerador / bombo de macerar
Recipient on la mescla de malt triturat i aigua calenta se sotmet a brassage en l’elaboració de la cervesa.
brewing / brassage / braceig / bracejat / brassatge / elaboració de cervesa / fabricació de cervesa / brouat / broat
Conjunt d’operacions que es duen a terme en la fabricació de cervesa.
Terme de ciència forestal
aviverar / aplanterar / avivar / arrecerar / calçar / preplantar / pretrasplantar
Plantar un plançó amb l'arrel nua en un terreny humit, obac i arrecerat de manera temporal, abans de trasplantar-lo a la ubicació definitiva, a fi d'evitar que les arrels es dessequin.
Terme de construcció
geladicitat / gelivitat / geladitat / geliditat / resistència a la gelada / resistència a cicles de gel-desgel / resistència al xoc tèrmic
Capacitat d'un material porós de resistir cicles de congelació i descongelació.
Terme de geologia
coal ball / bola de carbó / nòdul de carbó / nòdul al carbó / nòdul del carbó / bola carbogenada / nòdul carbonejat / bola carbonosa / nòdul carbonós / ull carbonós / clayat / claiat
Concreció generalment esferoïdal de restes vegetals fossilitzades i material calcari, dolomític, siderític, piritós o silici, que es troba en filons de carbó o capes de matèria orgànica associades a dipòsits carbonosos del carbonífer.
El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.