Nous termes en estudi (18/09/2014)

© iStockphoto/Svitlana Niedielska

Aquest dijous, 18 de setembre, tindrà lloc a la seu del TERMCAT una nova reunió del Consell Supervisor.

En aquesta reunió s’estudiaran els termes següents, amb l’objectiu d’establir-ne les denominacions catalanes més adequades. Els presentem en la forma amb la qual han arribat a la Secretaria del Consell Supervisor, acompanyats de la proposta o propostes alternatives que s’estan estudiant i d’una definició provisional. Qualsevol comentari o informació addicional que vulgueu fer-nos arribar sobre aquests termes seran molt benvinguts.

Termes de begudes: whisky

 

blended whisky / whisky blended / whisky de mescla / whisky mesclat / whisky de barreja / whisky barrejat / whisky cupat

Whisky que s'obté de la barreja de malt whisky i grain whisky o alcohol rectificat.

grain whisky / whisky de gra / whisky de cereal / whisky de cereals

Whisky elaborat amb cereals no maltats, generalment blat i moresc.

 

malt whisky / whisky de malt / whisky de malta / whisky d’ordi maltat

Whisky elaborat únicament amb ordi maltat.

 

single malt whisky / whisky single malt / whisky de malt simple / whisky de malt únic / whisky unimalt

Malt whisky provinent d'una sola destil·leria.

 

pure malt whisky / whisky pure malt / whisky de malt pur / whisky de malt mixt / whisky de malt compost / whisky de malt mescla / whisky multimalt

Malt whisky que s'obté de la barreja de whiskys de malt provinents de diverses destil·leries.

 

Termes de begudes: cervesa

 

brassage / empâtage / mashing / braceig / bracejat / brassatge / braçatge / empastament / maceració / macerat

Operació consistent a sotmetre una mescla de malt triturat i aigua a diferents temperatures per obtenir el most amb què s’elabora la cervesa.

Nota: 1. Durant aquesta operació, les substàncies solubles del malt es dissolen, el midó es transforma en glucosa i les matèries nitrogenades complexes es degraden. 2. L’equivalent francès empâtage s’utilitza sovint referit específicament a la fase en què es barregen la mescla de malt i l’aigua.

maische / mash / empastat / macerat / mescla / mestura

Mescla de malt triturat i aigua calenta que se sotmet a brassage en l’elaboració de la cervesa.

mashing tun / macerador / bombo de macerar

Recipient on la mescla de malt triturat i aigua calenta se sotmet a brassage en l’elaboració de la cervesa.

brewing / brassage / braceig / bracejat / brassatge / elaboració de cervesa / fabricació de cervesa / brouat / broat

Conjunt d’operacions que es duen a terme en la fabricació de cervesa.

Terme de ciència forestal

aviverar / aplanterar / avivar / arrecerar / calçar / preplantar / pretrasplantar

Plantar un plançó amb l'arrel nua en un terreny humit, obac i arrecerat de manera temporal, abans de trasplantar-lo a la ubicació definitiva, a fi d'evitar que les arrels es dessequin.

Terme de construcció

geladicitat / gelivitat / geladitat / geliditat / resistència a la gelada / resistència a cicles de gel-desgel / resistència al xoc tèrmic

Capacitat d'un material porós de resistir cicles de congelació i descongelació.

Terme de geologia

coal ball / bola de carbó / nòdul de carbó / nòdul al carbó / nòdul del carbó / bola carbogenada / nòdul carbonejat / bola carbonosa / nòdul carbonós / ull carbonós / clayat / claiat

Concreció generalment esferoïdal de restes vegetals fossilitzades i material calcari, dolomític, siderític, piritós o silici, que es troba en filons de carbó o capes de matèria orgànica associades a dipòsits carbonosos del carbonífer.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.