Experts en mobilitat sostenible estudien la terminologia d’aquest àmbit en una sessió al TERMCAT

Mobilitat sostenible

Aquest divendres, 20 de novembre, es duu a terme una sessió de normalització al TERMCAT sobre terminologia de l’àmbit de la mobilitat sostenible. Les sessions de normalització són reunions d’especialistes en un sector concret i de terminòlegs en què s’analitzen termes que presenten alguna dificultat denominativa. En la reunió d’avui, concretament, s’estudiaran una quarantena de termes, la majoria manlleus de l’anglès sense denominació fixada en català, relacionats amb els sistemes de gestió del trànsit, els sistemes i vehicles de transport sostenible, els tipus de vies públiques que afavoreixen el transport actiu i els elements de moderació del trànsit.

La mobilitat sostenible és un àmbit interdisciplinari i amb moltes novetats, i l’objectiu de la sessió és consensuar amb els especialistes quines poden ser les alternatives catalanes més adequades i més viables. La finalitat darrera és contribuir a fer que la societat catalana pugui portar a terme de manera màximament sostenible tots els desplaçaments de persones i mercaderies al llarg de la seva geografia i, a més, que ho pugui fer expressant-se en català.

Per exemple, s’hi analitzaran els casos de commuter (els viatgers que van i vénen cada dia entre el lloc de residència i el lloc on treballen o estudien), cordon toll (els peatges que graven l’accés a una ciutat), walking school bus (els grups de nens organitzats que van a l’escola amb un pare o una mare que els guien), dual-mode vehicle (els vehicles capaços de circular per l’asfalt i per una via de tren) o end-of-trip facilities (les estacions que ofereixen serveis als usuaris perquè facin en bicicleta el trajecte fins a l’estació).

Assisteixen a aquesta reunió representants de l’Autoritat del Transport Metropolità, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, de l’entitat Promoció del Transport Públic i del món universitari (concretament, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona), al costat dels tècnics del Centre de Terminologia.

L’anàlisi d’aquest conjunt de termes s’emmarca en el procés d’elaboració d’un diccionari complet dedicat a l’àmbit de la mobilitat sostenible en què el TERMCAT està treballant.

Podeu accedir a aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.