Més d'un centenar de nous termes en català publicats al DOGC

Acaben de sortir publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 7098, del 13 d’abril de 2016) més de 100 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant el segon quadrimestre de 2015. Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a les ciències de la salut i a l’astronomia.

L’apartat de ciències de la salut recull prop d’una cinquantena de noms de vacunes (vacuna antigripal, vacuna contra la grip o vacuna G; vacuna antipneumocòccica 23-valent, vacuna contra el pneumococ 23-valent o vacuna Pn23, etc.), fonamentalment de vacunes en ús actualment al nostre país, però també d’algunes vacunes administrades en altres països i d’alguna vacuna en desús però amb un cert interès històric. Els noms segueixen les directrius fixades al Criteri sobre la denominació catalana de les vacunes, elaborat amb la col·laboració d’especialistes d’aquest àmbit i aprovat també pel Consell Supervisor.

L’apartat d’astronomia conté 21 noms de pluges de meteors (conegudes més popularment com a pluges d’estels): Boòtids de Juny, alfa-Escòrpids, Gemínids, Leonis Minòrids, etc. Aquests noms, novament, s’han fixat d’acord amb el Criteri sobre la denominació catalana de les pluges de meteors, aprovat pel Consell Supervisor amb el consens de diversos especialistes de l’àmbit.

Cal destacar també el bloc de termes dedicats a la pastisseria, amb denominacions com ara castigar (‘Afegir al sucre un altre producte per a evitar-ne la cristal·lització’), empanissar (Cristal·litzar, un xarop, per manca o per excés de moviment’) o relacionats amb els graus de cocció del sucre: punt de fil, punt volant, punt de bola, punt de caramel i sucre cremat.

El DOGC també recull termes dels àmbits de la biologia (acoblament molecular, per al manlleu anglès molecular docking; mediador químic; modelització molecular o pèptid senyal), el dret (la sèrie mediació, mediador, mediar, mediat, etc.) i la psicologia (esdeveniment crític o esdeveniment traumàtic, desmobilització, seguiment, incident crític, etc.).

Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans. Els nous termes es publiquen periòdicament al DOGC amb la finalitat que siguin coneguts i puguin ser emprats pels diversos sectors de l’Administració.

Podeu accedir a aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.