Tornar al llistat de notícies

Nous termes en estudi al Consell Supervisor (17/03/2017)

17/03/2017

© iStock/Svitlana Niedielska

© iStock/Svitlana Niedielska

Avui, 17 de març, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió s’estudiaran termes de l’àmbit de la mobilitat sostenible. Concretament, es fixaran els noms de diversos vehicles lleugers de petites dimensions que des de ja fa un temps formen part del paisatge dels nostres carrers i que s’utilitzen, segons el cas, com a mitjans de transport personal, de passatgers o de mercaderies.

— Com n’hem de dir del patinet que disposa d’un motor elèctric que li permet funcionar sense propulsió externa? I del patinet proveït de dues plataformes articulades per l’extrem en què hi ha el manillar?

— Heu vist mai pels vostres carrers gent que es desplaça sobre una mena de roda de grans dimensions, sense manillar ni cap element per agafar-s’hi? I la variant d’aquest mateix vehicle consistent en una plataforma transversal amb una roda de petites dimensions a cada banda?

— També hi ha els vehicles elèctrics coneguts amb el nom comercial Segway, que tenen manillar i una roda de grans dimensions a cada extrem d’una plataforma transversal. Com els podem anomenar en català?

— Un altre vehicle cada cop més popular és la bicicleta elèctrica, amb variants en què el motor pot funcionar autònomament, sense necessitat de pedaleig, i d’altres en què el motor és únicament auxiliar. Tenen nom aquestes variants de la bicicleta?

— Dins el grup dels vehicles lleugers de transport hi ha les bicicletes de tres o quatre rodes que s’utilitzen per al transport de passatgers, que s’han fet molt populars ja en grans ciutats com Barcelona, com a alternativa als taxis convencionals. Com s’han d’anomenar?: bicitaxis?, ciclotaxis?, tricitaxis?, trixis?, velotaxis?

— Per al transport de mercaderies, finalment, trobem les bicicletes que duen una plataforma o una caixa per a transportar paquets, i els tricicles, de característiques anàlogues. Quin nom tenen?

Per al treball de classificació i denominació de tots aquests vehicles s’ha buscat especialment el consens amb l’Administració, com a ens encarregat de regular-los, i també amb els comerciants que en venen o en lloguen. Concretament, s’ha treballat amb l’assessorament de la Regidoria de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i també dels comerciants de Barcelona agrupats en l’Associació de Mobilitat i Turisme Sostenible de Barcelona (MiTS).

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre aquesta terminologia, o si sou experts en la matèria, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.