Tornar al llistat de notícies

Nous termes en estudi al Consell Supervisor (31/03/2017)

31/03/2017

© iStock/Svitlana Niedielska

© iStock/Svitlana Niedielska

Avui, 31 de març, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió s’estudiaran termes d’àmbits diversos:

 

—En primer lloc, un bloc de 6 termes de l’àmbit de la viticultura i l’enologia: alcañón, giró ros, marselan, vermentino, vidadillo i xarel·lo rosat. Són les 6 noves varietats vitivinícoles autoritzades a Catalunya d’acord amb la legislació (Reial decret 313/2016, de 29 de juliol).

 

—En segon lloc, 4 termes procedents del Servei de Consultes, és a dir, de peticions dels usuaris del TERMCAT:


• child life, de l’àmbit de la psicologia

Designa un programa d’atenció destinat a pacients pediàtrics, generalment hospitalitzats, consistent a proporcionar-los informació adaptada a la seva edat sobre les intervencions i les teràpies a què s’han de sotmetre i sobre les repercussions que la malaltia i el tractament poden tenir en la seva vida quotidiana, sovint per mitjà del joc simbòlic i el foment de l’autoexpressió, amb l’objectiu de reduir-los al màxim l’estrès i l’angoixa. El terme prové de l’anglès dels Estats Units i la denominació anglesa té també força ús entre els experts de casa nostra.

 

• fat bloom i sugar bloom, de l’àmbit de la indústria de la xocolata

Designen dues alteracions de la xocolata, en el primer cas per la recristal·lització de la mantega, un cop fosa com a conseqüència de fluctuacions en la temperatura, i en el segon cas per la recristal·lització del sucre, després que s’hagi dissolt com a conseqüència d’un excés d’humitat.

 

• choy li fut, de l’àmbit de les arts marcials

Es tracta d’un sistema de kungfu, cada cop més conegut a casa nostra, que es caracteritza per una àmplia gamma de moviments i de mètodes d'entrenament, que combinen tècniques del sud i del nord de la Xina.

 

Com sempre, a banda d’aquests termes nous, el Consell Supervisor també revisarà avui les decisions que va prendre en les dues reunions precedents, en què es van estudiar termes d’ornitologia (noms d’ocells), de serveis socials i de mitjans de transport sostenible de petites dimensions.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre aquesta terminologia, o si sou experts en alguns d’aquests àmbits, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT. 

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter