Tornar al llistat de notícies

Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (08/05/2017)

08/05/2017

Les darreres actualitzacions del Cercaterm i la Neoloteca inclouen les novetats següents:

 

Productes terminològics nous al Cercaterm

—Fitxes procedents de Les libèl·lules de Catalunya, producte elaborat per Oxygastra. Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya, que recullen noms d’espècies d’odonats i també noms de famílies i gèneres. Conté 112 termes, amb la denominació catalana i el nom científic i, en uns quants casos, també amb equivalents francesos, anglesos i alemanys i amb definició. (Per exemple, cavallet d’hivern comú i alaestès.)

 

Noves edicions i revisions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Segona edició del Diccionari de gestió ambiental, elaborat pel TERMCAT l’any 1997. Aquesta segona edició, feta amb la col·laboració d’especialistes de la Generalitat de Catalunya, universitats catalanes i entitats de recerca i consultoria, conté —a més de diverses esmenes i actualitzacions— 263 fitxes noves. (Per exemple, petjada hídrica i mapa estratègic de soroll.)

 

Fitxes de termes normalitzats noves al Cercaterm i a la Neoloteca

—65 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que pertanyen als àmbits de la mobilitat sostenible i l’ornitologia. Es tracta de 12 fitxes de noms de vehicles de petites dimensions (per exemple, plataforma elèctrica i bicitaxi) i 53 fitxes de noms d’ocells, concretament perdius boscanes, guans i diverses espècies més (per exemple, perdiu del Sahel i faisà koklas). Aquestes fitxes també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Neoloteca.

 

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI Contraban d’éssers humans, contraban de persones, tràfic d’éssers humans o tràfic de persones? i CRITERI Plataforma elèctrica, monopatí elèctric o hoverboard?; plataforma de manillar o segway?; roda elèctrica, roda motoritzada, monocicle elèctric o solowheel?) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.


Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—62 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 54 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, crema agra, en Alimentació. Gastronomia, i epigenoma, en Ciències de la vida.)

 

• 1 de nou elaborat per una altra àrea terminològica del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets. (És el cas de patinet, en Transport.)

 

• 7 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, fugar, en Construcció.)

 

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.


Aplicació de correccions al Cercaterm

—Amb motiu dels canvis ortogràfics establerts per l’Institut d’Estudis Catalans, s’han adaptat a la nova ortografia els casos de paraules amb accent diacrític del diccionari normatiu que deixen de portar accent. Això inclou tant paraules simples (per exemple, molta) com paraules compostes formades sobre una base amb accent diacrític (paleosol).

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter