Tornar al llistat de notícies

Els noms catalans dels ocells del món, en el nou diccionari editat pel TERMCAT

24/05/2017

Des d’avui, la Fundació Barcelona Zoo, del Zoo de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT ofereixen per a la consulta en línia el Diccionari dels ocells del món. Concretament, es presenta la primera part d’aquest extens material, que està dedicada als Ocells no passeriformes.

L’obra recull 4.613 noms catalans d’ocells, en correspondència amb 5.676 noms científics, que es presenten en 4.510 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells no passeriformes de tot el món, classificades en 35 ordres i 105 famílies. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb més informació sobre els termes.

L’obra, elaborada conjuntament per la Fundació Barcelona Zoo, del Zoo de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor. Aquests criteris han permès treballar, amb coherència i uniformitat, el corpus català de partida proposat per l’equip d’especialistes, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, que van iniciar aquest projecte i que n’han assumit la coordinació científica. 

La publicació del diccionari es complementa amb una infografia interactiva on es representen cadascuna de les famílies dels diferents ordres d’ocells no passeriformes, il·lustrades amb una espècie representativa.

El producte que avui s’ha presentat és el primer pas d’un projecte encara més ambiciós i global, que ha de continuar amb la publicació dels noms de les espècies d’ocells passeriformes. Està previst que l’obra completa ofereixi més d’11.000 termes corresponents a les espècies d’ocells d’arreu del món.

El Diccionari dels ocells del món. Ocells no passeriformes forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia, que ofereix més de 120 títols dels més diversos àmbits d’especialitat.

Teniu disponible aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter