Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 0 resultats exactes, 12 resultats parcialment coincidents i 1 resultat aproximat per a la cerca “al·lergogen” dins totes les àrees temàtiques

 • 2750763   0 CRITERI Sufix -gen -gena o -gènic -gènica? <Ciències de la salut> , <Ciències de la vida> , <Criteris> 0 CRITERI Sufix -gen -gena o -gènic -gènica?
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

  En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

  En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

  En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

  Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca 0 CRITERI Sufix -gen -gena o -gènic -gènica?
  • ca -gen -gena: acidogen (EXEMPLE), n m
  • ca -gen -gena: al·lergogen (EXEMPLE), n m
  • ca -gen -gena: cancerigen -ígena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: endogen -ògena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: exogen -ògena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: gasogen (EXEMPLE), n m
  • ca -gen -gena: glucogen (EXEMPLE), n m
  • ca -gen -gena: necrogen -ògena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: oncogen -ògena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: organogen -ògena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: patogen -ògena (EXEMPLE), adj
  • ca -gen -gena: piretogen (EXEMPLE), n m
  • ca -gen -gena: terrigen -ígena (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: fisiogènic -a (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: hidatogènic -a (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: iogènic -a (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: neurogènic -a (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: oncogènic -a (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: patogènic -a (EXEMPLE), adj
  • ca -gènic -gènica: pirogènic -a (EXEMPLE), adj

  <Ciències de la salut> , <Ciències de la vida> , <Criteris lingüístics > Qüestions generals > Creació de denominacions>

  Tant -gen, -gena com -gènic, -gènica es consideren formes sufixades adequades, encara que estrictament tenen significats diferents:

  - -gen, -gena (forma sufixada del grec -genés [<génos, 'naixement', 'origen']): S'utilitza per a crear noms i adjectius en què s'indica que generen o produeixen l'element a què fa referència la base.
  Ex.: acidogen, al·lergogen, cancerigen, gasogen, glucogen, oncogen, patogen, piretogen.

  - -gènic, -gènica (forma sufixada del grec genikós ['nascut', 'generat']): S'utilitza per a crear adjectius en què s'indica que són generats o produïts per l'element a què fa referència la base.
  Ex.: iogènic -a, fisiogènic -a, hidatogènic -a, neurogènic -a, oncogènic -a (que no és el mateix, doncs, que oncogen -a), patogènic -a (que no és el mateix que patogen -a), pirogènic -a.
  . A més, els mots acabats en -gènic, -gènica també poden ser adjectius relacionats amb un nom acabat en -gènia (del grec geneá, 'naixement', 'generació', amb el significat d'estudi de l'element a què fa referència la base).

  Tot i això, hi ha casos excepcionals que no s'ajusten a aquesta distinció. Es tracta de formes tradicionals ja consolidades, que no van seguir aquest patró.
  Ex.: endogen, exogen, necrogen, organogen, terrigen.

  Nota: 1. A diferència del català, en anglès es distingeix entre aquestes formes sufixades segons la categoria lèxica de la paraula creada:
  - -gen: S'utilitza per a crear noms, amb el doble significat 'que produeix' (allergen, en català al·lergen o al·lergogen) i 'que és produït per' (cultigen, en català planta cultivada).
  - - genic / -genetic: S'utilitzen per a crear adjectius, amb el doble significat 'que produeix' (carcinogenic, en català carcinogen, 'que provoca o afavoreix l'aparició d'un càncer'; cytogenetic, en català citogen, 'que origina la formació de cèl·lules') i 'que és produït per' (iatrogenic, en català iatrogènic, 'que deriva de l'actuació del metge'; psychogenetic, en català psicogènic, 'produït per la psique').

  Nota: 2. En català també hi ha adjectius acabats en -genètic (-genètica), generalment formacions vinculades amb noms acabats en -gènesi o -genèsia (del grec génesis, 'generació'): abiogenètic, de abiogènesi; epigenètic, de epigènesi.

  Nota: 3. Podeu consultar el document de criteri original, Usos de les formes sufixades "-gen" i "-gènic", en l'apartat "La finestra neològica" del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/114/).

     
 • 3859499   al·lergen <.FITXA MODIFICADA 2015> , <Immunologia> , <Tècniques diagnòstiques i de tractament> al·lergen
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/183/>

  Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

  Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca al·lergen, n m
  • ca al·lergina, n f sin. compl.
  • ca al·lergogen, n m sin. compl.
  • ca antigen al·lergènic, n m sin. compl.
  • es alergeno, n m
  • es alergógeno, n m
  • fr allergène, n m
  • en allergen, n

  <.FITXA MODIFICADA 2015> , <Immunologia> , <Tècniques diagnòstiques i de tractament>

  Antigen que provoca una reacció d'hipersensibilitat immediata en individus genèticament predisposats, anomenats atòpics. Els al·lèrgens són proteïnes o substàncies químiques unides a proteïnes que procedeixen del medi ambient: pòl·lens (gramínies silvestres, gramínies conreades, herbes de tipus de la Parietaria judaica, arbres ornamentals o fruites, etc.), àcars de la pols de les cases o industrials (Dermataphagoides pteronyssinus, D. farinae, B. microceras, Euroglyphus maynei, etc), fongs abrogènics (espècies dels gèneres Alternaria, Aspergillus, Penicillum, Cladosporium, Pulluraria, Mucor, Fusarium, Botrylis, Stemphyllium), substàncies dèrmiques o fluids biològics d'animals (gat, gos, rata, ocells, cavall), insectes (abelles, vespes, formigues, escarabats de cuina), larves de nematodes (Anisakis simplex), aliments (ou, cacauets, soia, mariscs, peixos, xocolata), begudes alcohòliques, fàrmacs (antibiòtics) i al·lèrgens industrials i professionals (disocianat de toluè, sals de platí i níquel, làtex). L'al·lergen estimula les cèl·lules T CD4+ per tal que es diferenciïn en cèl·lules efectores TH2, les quals proporcionen interleucina-4 i senyals mediats per contacte que indueixen la formació d'immunoglobulina E (IgE) per part de cèl·lules B específiques per aquesta antigen. La IgE produïda s'uneix a receptors de fragment Fc específics i de gran afinitat per la cadena e de la superfície dels basòfils circulants i dels mastòcits de diversos teixits. Si es reintrodueix l'antigen, aquest s'uneix a la IgE de la superfície dels mastòcits i basòfils, de manera que els receptors Fce, s'encreuen i activen l'alliberament de mediadors emmagatzemats en els grànuls citoplasmàtics d'aquestes cèl·lules, així com una nova síntesi de mediadors (amines biogèniques, mediadors lipídics, citocines), els quals provoquen conjuntament les manifestacions clíniques i histopatològiques de la hipersensibilitat immediata. L'aplicació d'un al·lergen per via cutània és emprada com a mètode diagnòstic en les reaccions al·lèrgiques mediades per anticossos IgE (prova cutània).

  Nota: La denominació al·lergen està formada a partir del grec állos 'altre', érgon 'treball' i gennán 'que produeix'.

     
 • 206479   al·lergogen <Ciències de la salut > Medicina clínica> al·lergogen
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

  Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca al·lergogen, n m
  • ca al·lergen, n m sin. compl.
  • es alérgeno
  • fr allergène
  • en allergen

  <Ciències de la salut > Medicina clínica>

  Substància capaç de produir al·lèrgia o hipersensibilitat específica.

     
 • 2703897   al·lergogen <Veterinària i ramaderia > Immunologia> al·lergogen
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>

  A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca al·lergogen, n m
  • es alérgeno
  • es alergógeno
  • fr allergène
  • en allergen

  <Veterinària i ramaderia > Immunologia>

  Substància que pot causar al·lèrgia o hipersensibilitat específica.

     
 • 2909967   al·lergogen <Ciències de la vida > Immunologia> al·lergogen
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'immunologia [en línia]. 2a ed. act. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/189/>

  • ca al·lergogen, n m
  • ca al·lergen, n m sin. compl.
  • es alergeno
  • es alérgeno
  • fr allergène
  • en allergen

  <Immunologia > Immunopatologia > Hipersensibilitat i al·lèrgia>

  Antigen que indueix una reacció al·lèrgica.

     
 • 3211472   al·lergogen <Medi ambient > Gestió ambiental> al·lergogen
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/218/>

  • ca al·lergogen, n m
  • es alergeno
  • fr allergène
  • en allergen

  <Gestió ambiental > Impacte ambiental > Agents contaminants > Característiques>

  Substància que provoca al·lèrgia.

     
 • 3859502   al·lergogen <.FITXA MODIFICADA 2015> , <Bioquímica i biologia molecular> , <Hematologia i hemoteràpia> , <Immunologia> al·lergogen
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/183/>

  Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

  Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca al·lergogen, n m
  • ca al·lergen, n m sin. compl.
  • es alergeno, n m
  • es alérgeno, n m
  • fr allergène, n m
  • en allergen, n

  <.FITXA MODIFICADA 2015> , <Bioquímica i biologia molecular> , <Hematologia i hemoteràpia> , <Immunologia>

  Antigen que indueix una reacció al·lèrgica en individus genèticament predisposats, anomenats atòpics.

  La denominació al·lergen està formada a partir del grec állos 'altre', érgon 'treball' i gennán 'que produeix'.

  Nota: La denominació al·lergen està formada a partir del grec állos 'altre', érgon 'treball' i gennán 'que produeix'.

     
 • 3211473   al·lergogen -ògena <Medi ambient > Gestió ambiental> al·lergogen -ògena
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/218/>

  • ca al·lergogen -ògena, adj
  • ca al·lergen -èrgena, adj sin. compl.
  • es alergeno
  • fr allergène
  • en allergen

  <Gestió ambiental > Impacte ambiental > Agents contaminants > Característiques>

  Que provoca al·lèrgia.

     
 • 206480   al·lergogen -ògena <Ciències de la salut > Medicina clínica> al·lergogen -ògena
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

  Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca al·lergogen -ògena, adj
  • ca al·lergen -èrgena, adj sin. compl.
  • es alergénico
  • es alérgeno
  • fr allergène
  • en allergenic

  <Ciències de la salut > Medicina clínica>

  Que causa al·lèrgia o hipersensibilitat específica.

  Nota: Per exemple, el pol·len, la pols domèstica i les escates d'alguns animals.

     
 • 2909954   al·lergogen -ògena <Ciències de la vida > Immunologia> al·lergogen -ògena
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'immunologia [en línia]. 2a ed. act. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/189/>

  • ca al·lergogen -ògena, adj
  • ca al·lergen -èrgena, adj sin. compl.
  • es alergeno
  • es alérgeno
  • fr allergène
  • en allergenic

  <Immunologia > Immunopatologia > Hipersensibilitat i al·lèrgia>

  Que indueix una reacció al·lèrgica.

  Nota: Per exemple, són al·lergògens el pol·len, la pols domèstica i les escates d'alguns animals.

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web