Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 3 resultats exactes, 0 resultats parcialment coincidents i 0 resultats aproximats per a la cerca “bleda xinesa” dins totes les àrees temàtiques

  • 2647794   bleda xinesa  <Botànica> bleda xinesa
     
       

    Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

    VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
    <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>

    Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

    Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
    - Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
    - Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
    - Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
    - Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

    Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

    Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

    Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

    • ca bleda xinesa, n f
    • nc Brassica rapa L. subsp. chinensis (L.) Hanelt
    • nc Brassica campestris L. var. chinensis (L.) N. Busch sin. compl.

    <Botànica > crucíferes / brassicàcies>

       
  • 2751208   bleda xinesa  <Alimentació. Gastronomia> bleda xinesa
     
       

    Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

    TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
    <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/201/>

    • ca bleda xinesa, n f
    • es bok choy
    • es col china
    • es pak choi
    • fr bok choy
    • fr chou chinois
    • fr pak-choï
    • it bok choi
    • it cavolo cinese
    • it cavolo sedano
    • it pak-choi
    • pt couve chinesa
    • pt pakchoi
    • en bok choi
    • en bok choy
    • en celery cabbage
    • en celery mustard
    • en Chinese cabbage
    • en Chinese mustard
    • en pak choi
    • nc Brassica campestris var. chinensis
    • nc Brassica rapa var. chinensis

    <Alimentació > Verdures. Llegums>

    Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles oblongues de color verd fosc, disposades lliurement en forma de copa oberta, amb el pecíol blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.

       
  • 2231211   bleda xinesa  <Agricultura > Horticultura> , <Alimentació > Verdures. Llegums> bleda xinesa
     
       

    Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

    Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

    • ca bleda xinesa, n f
    • es bok choy
    • es col china
    • es pak choi
    • fr bok choy
    • fr chou chinois
    • fr pak-choï
    • it bok choi
    • it cavolo cinese
    • it cavolo sedano
    • it pak-choi
    • pt couve chinesa
    • pt pakchoi
    • en bok choi
    • en bok choy
    • en celery cabbage
    • en celery mustard
    • en Chinese cabbage
    • en Chinese mustard
    • en pak choi
    • zh báicài
    • zh xiǎobáicài
    • nc Brassica campestris var. chinensis
    • nc Brassica rapa var. chinensis

    <Agricultura > Horticultura> , <Alimentació > Verdures. Llegums>

    Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles oblongues de color verd fosc, disposades lliurement en forma de copa oberta, amb el pecíol blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.

    Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes col xinesa i bleda xinesa:

    S'aproven els termes col xinesa i bleda xinesa pels motius següents:

    Pel que fa a col xinesa,

    ·és la denominació més estesa en català per a designar la varietat pekinensis de Brassica campestris i és la forma que prioritzen els especialistes de l'àmbit;

    ·es pot considerar una forma semànticament motivada, per tal com designa una hortalissa originària de la Xina i típica de la cuina xinesa amb una certa semblança amb la col (Brassica oleracea), ja que totes dues hortalisses tenen les fulles arrugades i disposades en forma de cabdell;

    ·es documenten formes anàlogues en castellà, en francès, en italià, en portuguès i en anglès, tant en obres terminològiques com lexicogràfiques.

    Pel que fa a bleda xinesa,

    ·és una denominació semànticament motivada per a designar la varietat chinensis de Brassica campestris, per tal com aquesta hortalissa originària de la Xina i típica de la cuina xinesa té una certa semblança amb la bleda, especialment pel que fa a les fulles;

    ·en alguna font es documenta la forma anglesa anàloga Chinese chard;

    ·és formalment paral·lela a la denominació col xinesa, que fa referència a l'altra varietat de Brassica campestris;

    ·té l'aval dels especialistes del sector, que en alguna ocasió ja han fet servir la denominació bleda xinesa per a fer referència a aquest concepte.

    Es descarten les denominacions procedents del xinès pe-tsai, per a fer referència a la varietat chinensis, i pak-choi o bok-choi, per a fer designar la varietat pekinensis, perquè en català, a diferència del que passa en llengües com l'anglès, no estan gaire esteses.

    Es desestimen les formes col xinesa blanca i col xinesa verda perquè, si bé es poden considerar motivades semànticament, es prefereix reservar la forma col xinesa per a la varietat chinensis, que és, d'acord amb els especialistes en horticultura, la varietat més coneguda a Occident i a la qual se sol aplicar aquesta denominació.

    Per aquest mateix motiu, també es descarta la forma col xinesa aplicada a la varietat chinensis.

    La forma api xinès, que també s'ha tingut en compte per a fer referència a Brassica campestris var. chinensis, es desestima perquè no té el suport dels especialistes.

    [Acta 541, 9 de febrer de 2012]

       
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web