Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 2 resultats exactes, 5 resultats parcialment coincidents i 0 resultats aproximats per a la cerca “chikungunya” dins totes les àrees temàtiques

 • 3200822   chikungunya <Ciències de la salut > Tècniques de diagnosi i exploració> chikungunya
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca chikungunya, n m
  • ca febre chikungunya, n f
  • es chicunguña, n m
  • es chikunguña, n m
  • es fiebre chicunguña, n f
  • es fiebre chikunguña, n f
  • fr chikungunya, n m
  • fr fièvre Chikungunya, n f
  • en chikungunya, n
  • en chikungunya fever, n

  <Ciències de la salut > Tècniques de diagnosi i exploració>

  Malaltia vírica causada pel virus del chikungunya, caracteritzada per febre, eritema i dolors articulars molt forts, d'una intensitat i durada variables, que poden anar acompanyats de cefalea, nàusees i conjuntivitis.

  Nota: 1. El ckikungunya pot tenir un desenvolupament agut, subagut o crònic. Es considera la fase aguda fins als 21 dies des de l'aparició de la malaltia, la fase subaguda fins als 90 dies i la fase crònica si hi ha persistència de símptomes més enllà dels tres mesos de durada. En la majoria de casos la malaltia té un curs agut i no deixa seqüeles, però en alguns els dolors articulars es poden cronificar.

  Nota: 2. La malaltia es transmet per picades de mosquits, que fan de vectors del virus; concretament, el mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti). La principal mesura de prevenció és l'eliminació dels biòtops dels mosquits vectors i l'adopció de mesures protectores antimosquits, tant dins com fora dels habitatges. No existeix un tractament antiviral específic per a la malaltia, sinó que es fa un tractament simptomàtic que pot incloure analgèsics, antiinflamatoris o, fins i tot, corticoesteroides segons la gravetat dels símptomes.

  Nota: 3. La denominació ckikungunya prové del makonde, llengua bantú parlada en el sud-est de Tanzània i el nord de Moçambic, en què significa 'home que es doblega'. S'aplica a aquesta malaltia per la posició encorbada que solen adoptar les persones que la pateixen, com a conseqüència del dolor intens a les articulacions.

  Nota: 4. En català, el nom chikungunya també es documenta en femení. Tot i que tant el masculí com el femení són possibles i que hi ha noms de malalties masculins i noms de malalties femenins, s'ha donat prioritat a la forma masculina d'acord amb l'ús majoritari (en català i en altres llengües romàniques) i amb el caràcter de gènere no marcat del masculí.

     
 • 3803937   chikungunya <.FITXA REVISADA 2017> , <Medicina preventiva, epidemiologia i salut pública> , <Microbiologia i patologia infecciosa> chikungunya
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/183/>

  Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

  Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca chikungunya, n m
  • ca febre chikungunya, n f
  • es chicunguña, n m
  • es chikunguña, n m
  • es fiebre chicunguña, n f
  • es fiebre chikunguña, n f
  • fr chikungunya, n m
  • fr fièvre Chikungunya, n f
  • en chikungunya, n
  • en chikungunya fever, n

  <.FITXA REVISADA 2017> , <Medicina preventiva, epidemiologia i salut pública> , <Microbiologia i patologia infecciosa>

  Malaltia vírica causada pel virus del chikungunya, caracteritzada per febre, eritema i dolors articulars molt forts, d'una intensitat i durada variables, que poden anar acompanyats de cefalea, nàusees i conjuntivitis.

  Nota: El ckikungunya pot tenir un desenvolupament agut, subagut o crònic. Es considera la fase aguda fins als 21 dies des de l'aparició de la malaltia, la fase subaguda fins als 90 dies i la fase crònica si hi ha persistència de símptomes més enllà dels tres mesos de durada. En la majoria de casos la malaltia té un curs agut i no deixa seqüeles, però en alguns els dolors articulars poden cronificar-se.

  La malaltia es transmet per picades de mosquits, que fan de vectors del virus; concretament, el mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti). La principal mesura de prevenció és l'eliminació dels biòtops dels mosquits vectors i l'adopció de mesures protectores antimosquits, tant dins com fora dels habitatges. No existeix un tractament antiviral específic per a la malaltia, sinó que es fa un tractament simptomàtic que pot incloure analgèsics, antiinflamatoris o, fins i tot, corticoesteroides segons la gravetat dels símptomes.

  La denominació ckikungunya prové del makonde, llengua bantú parlada en el sud-est de Tanzània i el nord de Moçambic, en què significa 'home que es doblega'. S'aplica a aquesta malaltia per la posició encorbada que solen adoptar les persones que la pateixen, com a conseqüència del dolor intens a les articulacions.

     

 • 3347698   0 CRITERI Chikungunya: Pronúncia i grafia <Ciències de la salut> , <Criteris> 0 CRITERI Chikungunya: Pronúncia i grafia
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

  En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

  En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

  En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

  Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca 0 CRITERI Chikungunya: Pronúncia i grafia
  • es (chikungunya) chicunguña, n m
  • es (chikungunya) chikunguña, n m
  • es (chikungunya) fiebre chicunguña, n f
  • es (chikungunya) fiebre chikunguña, n f
  • es (virus del chikungunya) virus del chicunguña, n m
  • es (virus del chikungunya) virus del chikunguña, n m
  • es (CHIKV) CHIKV, n m sigla
  • fr (chikungunya) chikungunya, n m
  • fr (chikungunya) fièvre Chikungunya, n f
  • fr (virus del chikungunya) virus du chikungunya, n m
  • fr (CHIKV) CHIKV, n m sigla
  • en (chikungunya) chikungunya, n
  • en (chikungunya) chikungunya fever, n
  • en (virus del chikungunya) chikungunya virus, n
  • en (CHIKV) CHIKV, n sigla

  <Ciències de la salut > Patologia general> , <Criteris lingüístics > Casos concrets>

  Per a la pronúncia i la grafia de chikungunya, es recomana seguir les convencions següents:
  - No aplicar-hi cap adaptació ortogràfica al català.
  - Assignar-hi gènere masculí.
  - Recórrer a l'article o prescindir-ne seguint els usos propis dels noms d'altres malalties, com ara la grip o la sida.
  Ex.: virus del chikungunya (=virus de la grip, virus de la sida), les conseqüències del chikungunya (=les conseqüències de la grip, les conseqüències de la sida); infectat de chikungunya (=infectat de grip, infectat de sida)
  - Escriure-ho amb minúscula inicial en tots els contextos, excepte si hi correspon la majúscula per raons contextuals (inici de frase, taula, etc.).

  Els motius d'aquesta tria són els següents:

  (1) S'evita l'adaptació per la internacionalitat de la forma i perquè la grafia catalana donaria lloc a una forma allunyada de la més coneguda (*xicungunya, *txicungunya).
  (2) L'atribució del gènere masculí a chikungunya és majoritària en català i en les altres llengües romàniques, potser pel caràcter no marcat del masculí en aquestes llengües. (Tot i que també es documenta com a forma femenina i que hi ha noms de malalties masculins i noms de malaltia femenins.)
  (3) La majúscula inicial no està justificada, perquè chikungunya ve d'una paraula comuna del makonde i no d'un nom propi (a diferència de ebola). En makonde (llengua bantú del sud-est de Tanzània i el nord de Moçambic), chikungunya significa 'home que es doblega', per la posició encorbada que provoca en els malalts l'intens dolor d'articulacions de la malaltia.

  El chikungunya, o la febre chikungunya, és una malaltia vírica causada pel virus del chikungunya, caracteritzada per febre, eritema i dolors articulars molt forts, d'una intensitat i durada variables, que poden anar acompanyats de cefalea, nàusees i conjuntivitis. La confirmació del diagnòstic es fa per mitjà de proves serològiques o moleculars.
  . Els equivalents castellans són chicunguña, chikunguña, fiebre chicunguña i fiebre chikunguña; els francesos, chikungunya i fièvre Chikungunya, i els anglesos, chikungunya i chikungunya fever.

  Pel que fa al virus del chikungunya (o, en determinats contextos informals, el chikungunya), és un virus del gènere Alphavirus amb un genoma constituït per una còpia d'RNA monocatenari positiu, de morfologia esfèrica, amb un diàmetre de 45 a 75 nm, i amb un embolcall cobert d'espícules. Aquest virus, que causa el chikungunya, pertany a la família Togaviridae i es transmet per mitjà de les picades del mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti).
  . Els equivalents castellans són virus del chicunguña i virus del chikunguña, amb la sigla CHIKV; el francès, virus du chikungunya, amb la sigla CHIKV, i l'anglès, chikungunya virus, amb la sigla CHIKV.

  Nota: Podeu consultar les fitxes completes de chikungunya i virus del chikungunya al Cercaterm, i també el document de criteri original, Què és i com s'escriu el chikungunya?, en el blog del TERMCAT
  (http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/termcat/2015/09/04/que-es-i-com-sescriu-el-chikungunya/).

     
 • 533645   febre hemorràgica chikungunya <Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties> febre hemorràgica chikungunya
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

  CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
  ISBN: 978-84-9809-032-1

  Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
  ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

  Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
  PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
  ISBN: 1-933053-06-2

  L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

  Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca febre hemorràgica chikungunya
  • en Chikungunya hemorrhagic fever

  <Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties infeccioses i parasitàries>

     
 • 533691   febre vírica chikungunya <Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties> febre vírica chikungunya
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

  CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
  ISBN: 978-84-9809-032-1

  Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
  ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

  Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
  PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
  ISBN: 1-933053-06-2

  L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

  Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca febre vírica chikungunya
  • en Chikungunya viral fever

  <Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties infeccioses i parasitàries>

     
 • 3816621   virus del chikungunya <.FITXA REVISADA 2015> , <Microbiologia i patologia infecciosa> virus del chikungunya
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/183/>

  Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

  Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca virus del chikungunya, n m
  • ca CHIKV, n m sigla
  • ca VCHIK, n m sigla
  • es virus del chicunguña, n m
  • es virus del chikunguña, n m
  • es CHIKV, n m sigla
  • fr virus du chikungunya, n m
  • fr CHIKV, n m sigla
  • en chikungunya virus, n
  • en CHIKV, n

  <.FITXA REVISADA 2015> , <Microbiologia i patologia infecciosa>

  Virus del gènere Alphavirus amb un genoma constituït per una còpia d'RNA monocatenari positiu, de morfologia esfèrica, amb un diàmetre de 45 a 75 nm, i amb un embolcall cobert d'espícules, causant del chikungunya.

  El virus del chikunguya pertany a la família Togaviridae. Es transmet per artròpodes, concretament a través del mosquit tigre (Aedes albopictus) i del mosquit de la febre groga (Aedes aegypti).

  En contextos de divulgació de vegades es fa servir la forma escurçada ckikungunya per referir-se al nom del virus, però es tracta d'un ús poc recomanable, ja que designa el nom de la malaltia.

     
 • 3200823   virus del chikungunya <Ciències de la salut > Tècniques de diagnosi i exploració> virus del chikungunya
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca virus del chikungunya, n m
  • ca CHIKV, n m sigla
  • ca VCHIK, n m sigla
  • es virus del chicunguña, n m
  • es virus del chikunguña, n m
  • es CHIKV, n m sigla
  • fr virus du chikungunya, n m
  • fr CHIKV, n m sigla
  • en chikungunya virus, n
  • en CHIKV, n sigla

  <Ciències de la salut > Tècniques de diagnosi i exploració>

  Virus del gènere Alphavirus amb un genoma constituït per una còpia d'RNA monocatenari positiu, de morfologia esfèrica, amb un diàmetre de 45 a 75 nm, i amb un embolcall cobert d'espícules, causant del chikungunya.

  Nota: 1. El virus del chikunguya pertany a la família Togaviridae. Es transmet per artròpodes, concretament a través del mosquit tigre (Aedes albopictus) i del mosquit de la febre groga (Aedes aegypti).

  Nota: 2. En contextos de divulgació de vegades es fa servir la forma escurçada ckikungunya per referir-se al nom del virus, però es tracta d'un ús poc recomanable, ja que designa el nom de la malaltia.

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web