Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 2 resultats exactes, 0 resultats parcialment coincidents i 1 resultat aproximat per a la cerca “crioprotecció” dins totes les àrees temàtiques

 • 512962   crioprotecció <Procediments i processos dels aliments sòlids> crioprotecció
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca crioprotecció, n f
  • es crioprotección
  • fr cryoprotection
  • en cryoprotection

  <Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Procediments i processos dels aliments sòlids>

     
 • 2703401   crioprotecció <Veterinària i ramaderia > Bromatologia> crioprotecció
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>

  A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca crioprotecció, n f
  • es crioprotección
  • fr cryoprotection
  • en cryopreservation
  • en cryoprotection

  <Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

  Procediment de conservació d'aliments que consisteix a preservar-los dels danys provocats per la sobrecongelació mitjançant determinats agents químics.

     


 • 2863442   0 CRITERI Cardioprotegir persones o cardioprotegir territoris? <Ciències de la salut> , <Criteris> 0 CRITERI Cardioprotegir persones o cardioprotegir territoris?
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

  En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

  En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

  En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

  Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca 0 CRITERI Cardioprotegir persones o cardioprotegir territoris?
  • ca cardioprotecció dels assistents a un acte (EXEMPLE)
  • ca ? poliesportiu municipal cardioprotegit (EXEMPLE)
  • ca ? territori cardioprotegit (EXEMPLE)

  <Ciències de la salut > Salut pública> , <Criteris lingüístics > Casos concrets>

  Tant l'estructura cardioprotegir una persona com l'estructura cardioprotegir un territori es poden considerar vàlides, encara que no són igualment adequades en tots els contextos.

  Els motius que avalen aquestes dues estructures són els següents:
  (1) Pel que fa a cardioprotegir, és un verb transparent semànticament i ben construït lingüísticament a partir de la forma prefixada cardio-, 'cor', i el verb protegir.
  (2) Pel que fa al complement, l'ús més habitual és aplicar cardioprotegir a una persona; ara bé, l'aplicació a un equipament, una zona o un acte públic es pot interpretar com un ús metonímic degut a una voluntat d'economia de la llengua: en comptes de fer funcionar com a complement un grup de persones que es troben en un espai determinat, es pren directament aquest espai com a complement.
  Ex.: El nou poliesportiu municipal estarà cardioprotegit; Girona, territori cardioprotegit.

  Tot i això, en textos científics o en documentació tècnica d'especialitat, es considera preferible fer servir únicament la primera estructura, és a dir prendre sempre les persones com a complement.

  El verb cardioprotegir fa referència a l'acció de protegir el cor d'un pacient, habitualment amb un aparell que pugui actuar en cas d'aturada cardíaca.

  Nota: 1. Aquest criteri és igualment vàlid per als derivats de cardioprotegir, com ara cardioprotecció i cardioprotegit -ida.

  Nota: 2. Podeu consultar el document de criteri original, Podem cardioprotegir persones, però també espais, zones o territoris?, en el blog del TERMCAT (http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/termcat/2014/04/30/podem-cardioprotegir-persones-pero-tambe-espais-zones-o-territoris/).

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web