Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 1 resultat exacte, 1 resultat parcialment coincident i 0 resultats aproximats per a la cerca “mitjà de transport” dins totes les àrees temàtiques

 • 602180   mitjà de transport <Transports > Transport per carretera > Trànsit> mitjà de transport
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de trànsit. Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2000. 245 p. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
  ISBN 84-412-0477-2; 84-393-5162-3

  Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca mitjà de transport, n m
  • es medio de transporte
  • fr moyen de transport
  • en mean of transport

  <Trànsit > Circulació>

  Mitjà de desplaçament que serveix per a transportar persones o mercaderies.

  Nota: Els mitjans de transport formen part d'un mode de transport. Per exemple, el tren, el metro i el tramvia són mitjans de transport del mode ferroviari.

     
 • 2948826   0 CRITERI Mode de transport o mitjà de transport? <Transports> , <Criteris> 0 CRITERI Mode de transport o mitjà de transport?
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

  En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

  En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

  En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

  Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca 0 CRITERI Mode de transport o mitjà de transport?
  • es (mitjà de transport) medio de transporte, n m
  • es (mode de transport) modo de transporte, n m
  • fr (mitjà de transport) moyen de transport, n m
  • fr (mode de transport) mode de transport, n m
  • it (mitjà de transport) mezzo di trasporto, n m
  • it (mode de transport) modo di trasporto, n m
  • pt (mitjà de transport) meio de transporte, n m
  • pt (mode de transport) modo de transporte, n m
  • en (mitjà de transport) mean of transport, n
  • en (mode de transport) mode of transport, n
  • en (mode de transport) transport mode, n

  <Transports> , <Criteris lingüístics > Casos concrets>

  Tant mode de transport com mitjà de transport (tots dos, noms masculins) es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents:

  - Un mode de transport és el conjunt de la infraestructura necessària i dels mitjans de transport que s'hi adeqüen per a transportar mercaderies i persones en un medi determinat. Es pot parlar, doncs, del mode de transport viari, el mode de transport ferroviari, el mode de transport aeri, el mode de transport marítim, etc.
  . L'equivalent castellà és modo de transporte; el francès, mode de transport; l'italià, modo di trasporto; el portuguès, modo de transporte, i els anglesos, mode of transport i transport mode.

  - Un mitjà de transport és un mitjà de desplaçament de persones o mercaderies integrat en un mode de transport. Així, dintre el mode de transport viari, hi ha cotxes, camions i autobusos; dintre el mode de transport ferroviari, trens, metros i tramvies, etc.
  . L'equivalent castellà és medio de transporte; el francès, moyen de transport; l'italià, mezzo di trasporto; el portuguès, meio de transporte, i l'anglès, mean of transport.

  Els motius de la tria d'aquestes formes són els següents:
  (1) Resulten molt útils per a distingir, d'una banda, entre els mitjans de transport agrupats segons unes característiques i una infraestructura compartida i, de l'altra, els mitjans de transport abordats de manera específica i aïllada.
  (2) Es documenten amb aquests usos en textos d'especialitat.
  (3) Són formes anàlogues a les formes documentades en altres llengües.

  Nota: Podeu consultar les fitxes completes de mode de transport i mitjà de transport al Cercaterm, i també el document de criteri original, Mode de transport o mitjà de transport? Són el mateix?, en el blog del TERMCAT (http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/termcat/2014/10/30/mode-de-transport-o-mitja-de-transport-son-el-mateix/).

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web