Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 1 resultat exacte, 0 resultats parcialment coincidents i 1 resultat aproximat per a la cerca “muffin” dins totes les àrees temàtiques

 • 2231239   muffin [en] <Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria> muffin [en]
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

  Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca muffin [en], n m
  • es muffin
  • fr muffin
  • en American muffin
  • en mollete
  • en muffin
  • de Muffin

  <Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria>

  Magdalena elaborada amb mantega que sol incorporar ingredients addicionals, dolços o salats, originària de la pastisseria dels Estats Units d'Amèrica.

  Nota: El muffin s'elabora amb els mateixos ingredients de base que la magdalena tradicional -llevat de l'oli, que en el muffin se substitueix per mantega-, però en proporcions diferents. A més, sol ser més gros i amb la punta més arrodonida; és menys esponjós i menys dolç, i sovint incorpora ingredients addicionals, dolços (xocolata, fruita o melmelada) o salats (pernil, formatge, etc.).

  Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme muffin:

  S'aprova el terme muffin, manlleu de l'anglès (del baix alemany muffen, plural de muffe 'pastís', segons diverses fonts), pels motius següents:

  ·és la forma utilitzada normalment per a designar aquest tipus de pastisset i és ja relativament popular entre els parlants;

  ·es documenta en nombrosos contextos especialitzats, en els quals, majoritàriament, es distingeix del concepte de magdalena;

  ·en altres llengües romàniques també es fa ús de la forma anglesa;

  ·l'acceptació del manlleu és coherent amb la decisió presa pel Consell Supervisor en altres casos com ara bagel, brownie, cookie o coulant, en què també s'ha optat per l'adopció directa del manlleu, sense cap mena d'adaptació gràfica; també el diccionari normatiu recull nombrosos casos de manlleus sense adaptar de l'àmbit de l'alimentació (croissant, plum-cake o mousse, entre d'altres);

  ·té el vistiplau de la majoria d'especialistes consultats.

  S'aprova com a substantiu masculí d'acord amb l'ús majoritari que es fa del terme.

  Es descarta l'alternativa magdalena americana perquè es creu que, davant del manlleu -que ja s'utilitza, és més sintètic i més internacional-, té poques possibilitats d'implantació.

  Es descarten també les adaptacions mufin (a partir de la grafia) i mafin (a partir de la pronúncia) perquè es creu que és aviat per a fer aquest pas i que és preferible esperar per veure si el terme es consolida realment.

  [Acta 543, 8 de març de 2012]

     


 • 1983416   MacGuffin <Arts > Cinema> MacGuffin
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

  UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Lèxic bàsic de cinema: Català-castellà-francès-anglès. Palma: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, 2009. (LB; 5)
  ISBN 978-84-8384-099-3
  <http://slg.uib.cat/digitalAssets/184/184158_LexicCinema.pdf>

  Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca MacGuffin, n m
  • es MacGuffin, n m
  • fr MacGuffin, n m
  • en MacGuffin, n
  • en McGuffin, n

  <Cinema>

  Nota: Terme que va popularitzar Alfred Hitchcock per referir-se a un element d'estructura dramàtica d'una pel·lícula en què un subjecte, una situació o un objecte serveixen per donar un gir inesperat a l'acció.

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web