Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 3 resultats exactes, 0 resultats parcialment coincidents i 0 resultats aproximats per a la cerca “ona gravitatòria” dins totes les àrees temàtiques

 • 3339858   ona gravitacional <Física> ona gravitacional
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/149/>

  La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

  Per problemes tecnològics de representació, s'han suprimit en part o per complet algunes notes del producte original. Aquests casos es poden consultar complets a l'edició en línia.

  • ca ona gravitacional, n f
  • ca ona gravitatòria, n f
  • es onda gravitacional
  • es onda gravitatoria
  • fr onde gravitationnelle
  • en gravitational wave

  <Física > Relativitat>

  Pertorbació de la geometria de l'espaitemps que es propaga com una ona.

  Nota: 1. Quan la pertorbació de l'espaitemps és feble, una ona gravitacional es pot descriure com un camp que satisfà la mateixa equació diferencial que una ona electromagnètica; per tant, l'ona gravitacional es propaga a la velocitat de la llum, tot i que la polarització és diferent de la de la llum. 2. Una de les possibles fonts d'ones gravitacionals són les masses amb un moment quadripolar que depèn del temps, com ara un sistema binari format per dos estels. 3. Encara que durant molts anys s'ha disposat de detectors d'ones gravitacionals en funcionament i cap d'ells no n'ha detectat cap directament, l'existència de les ones gravitacionals s'ha considerat avalada per diferents evidències experimentals indirectes. Recentment, els detectors de l'observatori LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory, 'observatori d'ones gravitacionals per interferometria làser'), ubicats a uns 3 000 km l'un de l'altre en dos punts extrems dels Estats Units, han detectat el que molt probablement és l'ona gravitacional provinent del col·lapse de dos forats negres que es va produir ara fa uns 1 300 milions d'anys.

     
 • 3562412   ona gravitatòria <Construcció > Obres públiques > Enginyeria civil> ona gravitatòria
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>

  Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

  Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca ona gravitatòria, n f
  • es onda gravitatoria
  • en gravity wave

  <Enginyeria civil > Enginyeria marítima>

  Ona en la qual la velocitat de propagació està controlada per la gravetat.

  En general, les ones de longitud superior a 5 cm es consideren gravitatòries.

     
 • 3912697   ona gravitatòria <Física > Meteorologia> ona gravitatòria
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

  JORGE SÁNCHEZ, Joan; RIVERA AMORES, Joan Josep. Diccionari de meteorologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/249/>

  • ca ona gravitatòria, n f
  • es onda de gravedad
  • fr onde de gravité
  • en gravitational wave

  <Meteorologia > Atmosfera terrestre > Mecànica. Termodinàmica>

  Ona causada per l'acció de la força de la gravetat i per l'empenta hidroestàtica.

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web