Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 3 resultats exactes, 0 resultats parcialment coincidents i 0 resultats aproximats per a la cerca “transgèn” dins totes les àrees temàtiques

 • 2635517   transgèn <Ciències de la vida > Genètica> transgèn
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

  UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Genètica [material gràfic]. [Palma]: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, DL 2011. 1 full desplegable. (Terminologies Universitàries)
  <http://slg.uib.cat/digitalAssets/196/196262_TU_Gen__tica_5.pdf>

  Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca transgèn, n m
  • es transgén, n m
  • en transgene, n

  <Ciències de la vida > Genètica>

     
 • 3847178   transgèn <Disciplines de suport > Genètica i genòmica> transgèn
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
  <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/183/>

  Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

  Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca transgèn, n m
  • es transgén
  • en transgene

  <Disciplines de suport > Genètica i genòmica>

  Fragment de DNA utilitzat per a l'obtenció d'un organisme transgènic. Normalment correspon a un gen sencer, a un fragment d'un gen, o bé a una combinació d'elements reguladors i codificants de diversos gens.

     
 • 2231249   transgèn <Ciències de la vida > Genètica> transgèn
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

  Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca transgèn, n m
  • es transgén
  • fr transgène
  • en transgene

  <Ciències de la vida > Genètica>

  Gen introduït per transgènesi en el genoma d'un organisme.

  Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes transgènesi i transgèn:

  S'aproven els termes transgènesi i transgèn pels motius següents:

  ·són formes utilitzades ja amb normalitat i des de fa temps en l'àmbit de la genètica;

  ·es documenten en nombrosos textos especialitzats i també en obres terminològiques;

  ·si bé probablement tenen origen anglès, són denominacions també ben formades en català i semànticament adequades, construïdes respectivament sobre els nuclis d'origen grec gènesi ("Generació", segons el diccionari normatiu) i gen ("Fragment de cromosoma en què es troba codificada una unitat d'informació genètica"), amb adjunció del prefix llatí trans-, que significa 'dellà';

  ·són denominacions formalment emparentades amb l'adjectiu ja normatiu transgènic -a;

  ·es documenten, paral·lelament, en la resta de llengües veïnes;

  ·tenen el vistiplau de tots els especialistes consultats.

  [Acta 545, 19 d'abril de 2012]

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web