Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

aiurvèdic -a

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca aiurvèdic -a, adj
  • es ayurvédico -ca, adj
  • fr ayurvédique, adj
  • it ayurvedico, adj
  • en Ayurvedic, adj

<Ciències de la salut > Teràpies alternatives>

Que té relació amb l'aiurveda.

Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes aiurveda (sin. compl. medicina aiurvèdica) i aiurvèdic -a:

S'aproven les denominacions d'origen sànscrit aiurveda i medicina aiurvèdica com a sinònimes, la segona com a sinònim complementari, juntament amb l'adjectiu relacionat aiurvèdic -a, pels motius següents:

Pel que fa a aiurveda,

·és l'adaptació catalana de la forma transliterada del sànscrit āyurveda, que significa, aproximadament, 'ciència de la vida' (de āyus 'vida' o 'durada de la vida' i veda 'coneixement' o 'ciència');

·és una forma ja documentada en textos catalans;

·no difereix gaire de la forma ayurveda (simplificació de la forma transliterada āyurveda), que és la més coneguda internacionalment, i s'identifica sense dificultats amb el concepte;

·vehicula un concepte relativament pròxim a la llengua general i ha creat, a més, derivats (l'adjectiu aiurvèdic), fet que justifica l'adaptació completa a l'ortografia catalana.

Quant a medicina aiurvèdica,

·és una denominació descriptiva també utilitzada per a designar el concepte, si bé és menys usual que aiurveda;

·en les altres llengües també es documenta la denominació anàloga.

Finalment, l'adjectiu aiurvèdic -a,

·és un derivat lingüísticament adequat del substantiu aiurveda, a partir del sufix -ic -ica, que significa 'relatiu a';

·és una forma ja documentada en textos catalans;

·en les altres llengües també s'utilitza l'adjectiu anàleg.

Es desestimen les formes āyurveda, transcripció estricta de la denominació sànscrita, i ayurveda (simplificació de āyurveda), malgrat que són les formes recomanades pels especialistes en sànscrit i les més internacionals (especialment ayurveda), perquè no s'adeqüen al sistema fonicogràfic del català.

[Acta 607, 17 de juny de 2016]

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web