Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

gestant per substitució

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca gestant per substitució, n f
 • ca gestant subrogada, n f
 • es gestante por sustitución, n f
 • es madre de alquiler, n f
 • es madre portadora, n f
 • es madre subrogada, n f
 • es madre sustituta, n f
 • fr mère de substitution, n f
 • fr mère porteuse, n f
 • en surrogate, n
 • en surrogate mother, n

<Ciències de la salut > Medicina de la reproducció> , <Dret>

Dona que duu a terme la gestació en un procés de gestació per substitució.

Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme gestant per substitució (sin. compl. gestant subrogada):

S'aproven les denominacions gestant per substitució i gestant subrogada, com a sinònims, pels motius següents:

·són les denominacions més utilitzades per a designar aquest concepte;

·mantenen el paral·lelisme de les denominacions gestació per substitució i gestació subrogada, fixades pel Consell Supervisor per a designar el procés en què intervé una dona que gesta i pareix un infant destinat a ser criat per una altra dona o una parella;

·son denominacions lingüísticament adequades a partir, respectivament, de les definició de substituir del diccionari normatiu ("Algú o alguna cosa, posar-se en el lloc (d'algú altre, d'una altra cosa), reemplaçar" i "Posar (algú o alguna cosa) en el lloc d'algú altre o d'una altra cosa"), i de la definició subrogar com a verb intransitiu pronominal també del diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ("Assumir un dret, una obligació, una funció, d'altri.");

·totes dues denominacions tenen, en general, el suport dels especialistes de l'àmbit.

Es descarten les formes que contenen el nucli mare (mare de lloguer, mare portadora, mare subrogada, mare substituta, etc.) perquè es consideren inadequades des d'un punt de vista semàntic: la dona que duu a terme la gestació no es pot considerar la mare de l'infant, ja que no acabarà sent-ne la mare legal i sovint no té vinculació genètica amb l'infant. La denominació mare de lloguer, a més, es considera col·loquial i connotada negativament.

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web