Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

glicerol

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de química: Química orgànica i inorgànica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/212/>

La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca glicerol, n m
  • ca glicerina, n f sin. compl.
  • ca propan-1,2,3-triol, n m sin. compl.
  • es glicerina, n f
  • es glicerol, n m
  • es propano-1,2,3-triol, n m
  • en glycerin, n
  • en glycerol, n
  • en propane-1,2,3-triol, n
  • for CH2OHCHOHCH2OH

<Química > Química orgànica>

Triol alifàtic que es presenta com un líquid viscós, molt higroscòpic, té un punt de fusió de 18 ºC i un punt d'ebullició de 290 ºC i es descompon amb formació d'acroleïna.

Nota: El glicerol és el més simple dels triols alifàtics i un dels components orgànics més importants. És soluble en aigua i alcohol, i insoluble en èter, benzè i cloroform.

Es troba a la natura en els olis i en els greixos animals i vegetals en forma d'èsters del glicerol i d'àcids carboxílics de cadena llarga.

Industrialment, s'obté per la hidròlisi d'olis i greixos, com a subproducte de la fabricació de sabons i a partir del propè.

És un compost que té un ampli ventall d'utilitats: solvent, humectant, plastificant o producte intermediari de síntesi en l'obtenció d'altres compostos, com ara explosius, resines alquídiques, gomes d'èster i poliols de poliuretà. També es fa servir com a emol·lient en productes farmacèutics i com a hidratant, emulsionant i tonificant en productes de cosmètica. Té moltes altres utilitats, entre les quals destaquen les de lubrificant, bacteriostàtic i nutrient en fermentació o en mescles anticongelants.

La denominació glicerina es considera obsoleta.

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web