Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

natiu -iva

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca natiu -iva, adj
  • es nativo, adj
  • fr natif, adj
  • en native, adj

<Informàtica > Programari> , <Informàtica > Aplicacions informàtiques>

Dit de l'aplicació o el programa que han estat específicament dissenyats per a ser executats en una plataforma concreta.

Nota: Observacions del Consell Supervisor sobre el terme natiu -iva:

L'adjectiu natiu -iva és una forma d'ús habitual en l'àmbit de la informàtica per a designar les aplicacions o programes dissenyats per a ser executats en una plataforma específica. S'utilitza tant en català com (la denominació anàloga) en la resta de llengües romàniques i es documenta ja en nombroses fonts, tant especialitzades com terminològiques. Tot i que es tracta d'un calc de l'anglès, pot considerar-se -igual, de fet, que ha passat en anglès- una extensió figurada de l'ús que té aquest adjectiu en la llengua general, concretament de l'accepció del diccionari normatiu "Que és fill de tal poble o nació" (una aplicació nativa és una aplicació filla d'una plataforma concreta).

Tot i que per a l'accepció que podria relacionar-se amb aquest concepte el diccionari normatiu suggereix nadiu -a com a forma preferent, s'opta per la variant culta natiu -iva perquè és la forma més usada en àmbits d'especialitat. El Consell Supervisor fa notar, de tota manera, que la variant nadiu -a seria igualment adequada.

[Acta 573, 10 d'abril de 2014]

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web