Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

radical

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de química: Química orgànica i inorgànica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/212/>

La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca radical, n m
  • ca radical lliure, n m sin. compl.
  • es radical, n m
  • es radical libre, n m
  • en free radical, n
  • en radical, n

<Química > Química orgànica>

Àtom o agrupació d'àtoms que es forma pel trencament homolític d'un enllaç covalent.

Nota: Cada fragment format pel trencament homolític d'un enllaç covalent és elèctricament neutre, ja que conté un electró desaparellat, tot i que pot tractar-se de qualsevol fragment molecular, com el radical clor (Cl˙) o el resultant de trencar un peroxo (RO˙) (vegeu la imatge radical 1).

En el cas de cadenes hidrocarbonades, es diferencia entre el radical primari, quan l'electró desaparellat resta sobre un carboni primari; el radical secundari, quan l'electró desaparellat resta sobre un carboni secundari, i el radical terciari, quan l'electró desaparellat resta sobre un carboni terciari (vegeu la imatge radical 2).

Pel que fa a l'estabilitat, els radicals terciaris són més estables que els radical secundaris, i els radicals secundaris, més que els radicals primaris. El radical metil (˙CH3) és més inestable que qualsevol altre radical primari.

Els radicals poden actuar com a iniciadors de reaccions o com a intermedis de reacció en reaccions radicalàries. Són espècies d'existència transitòria que es formen per acció de la calor o d'energia lluminosa (hν) en processos com l'oxidació, la combustió, la fotòlisi i la polimerització.

Els radicals formats en l'organisme tenen caràcter nociu per processos de degradació, als quals s'atribueix un efecte cancerigen.

La IUPAC no recomana la denominació radical lliure.

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web