Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

tatsoi

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca tatsoi, n m
  • es tatsoi
  • fr tatsoï
  • en tatsoi
  • nc Brassica rapa var. narinosa
  • nc Brassica rapa var. rosularis

<Botànica> , <Alimentació > Verdures. Llegums>

Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, prostrada o semiprostrada, de fulles peciolades cocleariformes amb el limbe de color verd fosc i lluent, disposades en roseta densa, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.

Nota: La denominació tatsoi és probablement una adaptació de la denominació japonesa taasai, que correspon a la transcripció del japonès d'acord amb el sistema de romanització Hepburn.

Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme tatsoi:

S'aprova el terme tatsoi, procedent probablement de la denominació japonesa taasai, la qual segurament correspon a una adaptació de la denominació xinesa daat-choi, pels motius següents:

·és l'única denominació que es documenta per a fer referència a aquest concepte en català i també en llengües com el castellà i el francès;

·s'adapta sense problemes al sistema fonètic i ortogràfic de la llengua catalana;

·en anglès es recull en diverses obres lexicogràfiques;

·té el suport dels especialistes de l'àmbit, que consideren difícil la introducció d'una alternativa catalana per a fer referència a aquesta hortalissa originària de la Xina.

Es descarta la denominació japonesa taasai, o la forma adaptada tasai, perquè no té ús.

Es desestimen formes descriptives com ara rosulada de la Xina i rosulada xinesa, a partir de la substantivació de l'adjectiu rosulat -ada ("Amb les fulles en roseta", d'acord amb el diccionari normatiu), perquè difícilment substituirien la forma tatsoi.

[Acta 541, 9 de febrer de 2012]

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web