Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

tràfic d'éssers humans

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca tràfic d'éssers humans, n m
 • ca tràfic de persones, n m
 • es trata de personas, n f
 • es trata de seres humanos, n f
 • fr traite de personnes, n f
 • fr traite des êtres humains, n f
 • it tratta di esseri umani, n f
 • it tratta di persone, n f
 • pt tráfico de pessoas, n m
 • pt tráfico de seres humanos, n m
 • en human trafficking, n
 • en trafficking in human beings, n
 • en trafficking in persons, n

<Sociologia > Serveis socials>

Acció de captar, transportar o acollir persones, sovint aprofitant-se d'una situació de vulnerabilitat, per mitjà de l'amenaça, l'engany, l'ús de la força o el pagament a algú amb autoritat sobre les víctimes, amb la finalitat d'explotar-les.

Nota: 1. L'explotació de les víctimes del tràfic d'éssers humans es pot concretar en explotació sexual, explotació laboral, obligació de realitzar activitats delictives, extracció d'òrgans o celebració de matrimonis forçats, entre d'altres.

Nota: 2. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme tràfic d'éssers humans (sin. tràfic de persones):

S'aproven les denominacions tràfic d'éssers humans i tràfic de persones (calcs de l'anglès human trafficking i trafficking in persons, respectivament), com a sinònimes, pels motius següents:

·són formes lingüísticament adequades: el nucli, tràfic, és motivat semànticament, d'acord amb el significat d'aquest nom al diccionari normatiu ("Comerç, activitat desplegada en l'intercanvi de mercaderies entre països, poblacions o individus. | Transport d'aquestes mercaderies") i amb les dues subentrades incloses, tràfic d'esclaus i tràfic de dones, que remeten al comerç il·lícit de persones amb la finalitat d'obtenir beneficis econòmics; els complements del nom, d'éssers humans i de persones, respectivament, són igualment adequats des del punt de vista semàntic i anàlegs als utilitzats en altres llengües;

·ja es documenten en textos especialitzats, incloent-hi textos legals;(1)

·segueixen el paral·lelisme de la forma anglesa human trafficking, que és la denominació de referència, perquè és l'establerta pels organismes internacionals en el moment de fixar i definir aquest concepte (tal com ha fet el portuguès amb tráfico, que també calca el nucli de la forma anglesa);

·tenen el suport dels especialistes consultats.

Pel que fa a la dualitat tràfic d'éssers humans i tràfic de persones, s'opta per acceptar totes dues formes i per aprovar-les com a sinònims absoluts, tenint en compte: 1) que totes dues tenen ús (segons els contextos documentats, tràfic d'éssers humans és una forma més pròpia de contextos especialitzats, mentre que tràfic de persones se sol utilitzar en àmbits més divulgatius; 2) que totes dues són adequades lingüísticament, i 3) que en les altres llengües es produeix la mateixa dualitat d'ús.

Es descarta la denominació explotació de persones, malgrat que ha tingut difusió, perquè els especialistes consideren que és una forma inadequada, ja que l'explotació és la finalitat del tràfic, a banda de ser un delicte específic diferent.

Les denominacions tracte de persones (i tracte d'éssers humans) i tracta de persones (i tracta d'éssers humans), paral·leles a les formes utilitzades en castellà, francès o l'italià, s'han descartat perquè no es poden justificar des del punt de vista lingüístic ni tenen el suport dels especialistes.

(1) S'utilitzen, per exemple, a la versió catalana oficial del Codi penal espanyol, o al Protocol de protecció de les víctimes de tràfic d'éssers humans de Catalunya, l'únic text legal sorgit del Parlament de Catalunya sobre aquest tema.

[Acta 617, 24 de febrer de 2017]

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web