Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
  •  
Mostrar la cerca bàsica
   
   

veganisme

Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca veganisme, n m
  • es veganismo
  • fr veganisme
  • fr véganisme
  • fr végétalisme integral
  • it veganismo
  • en veganism
  • de Veganismus

<Antropologia>

Estil de vida basat en el respecte pels animals que rebutja l'ús i el consum d'animals o de qualsevol producte o subproducte obtingut per mitjà de l'ús o la mort d'animals.

Nota: El veganisme comporta, entre altres coses, el seguiment d'una dieta vegetariana estricta, que exclou completament els productes d'origen animal, incloent-hi els ous, la llet i la mel; la renúncia a utilitzar teixits d'origen animal; l'oposició a l'experimentació amb animals, i el rebuig als espectacles en què s'utilitzen animals.

Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor per a l'aprovació dels termes veganisme, vegà -ana (n m,f) i vegà -ana (adj):

S'aprova el terme veganisme (manlleu de l'anglès veganism, contracció de vegetarianism) al costat dels termes relacionats vegà -ana (substantiu) i vegà -ana (adjectiu), pels motius següents:

·són formes ja molt introduïdes socialment i documentades en nombrosos contextos d'ús i en algunes obres lexicogràfiques en català;

·són manlleus pràcticament internacionals, documentats en totes les llengües veïnes i recollits, fins i tot, en diccionaris de la llengua general;

·tenen el vistiplau de tots els especialistes consultats, que remarquen que tot i que veganisme s'associa sovint amb un vegetarianisme estricte o vegetalisme, és a dir, amb un tipus de sistema alimentari que rebutja qualsevol aliment d'origen animal, el concepte és, en realitat, més ampli.

[Acta 542, 23 de febrer de 2012]

   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Des del 31 de juliol a les 14.00 h fins al 31 d'agost el Servei d'Atenció Personalitzada del Cercaterm i el Servei de Documentació no estan actius. Us atendrem a partir de l'1 de setembre.Des del 31 de juliol a les 14.00 h fins al 31 d'agost el Servei d'Atenció Personalitzada del Cercaterm i el Servei de Documentació no estan actius. Us atendrem a partir de l'1 de setembre.