Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
 •  
Mostrar la cerca bàsica
   

   

S'han trobat 0 resultats exactes, 1 resultat parcialment coincident i 0 resultats aproximats per a la cerca “criteri temps perillós” dins totes les àrees temàtiques

 • 2767671   0 CRITERI Temps perillós, temps sever, temps violent, temps greu, temps extrem o temps advers? <Ciències de la Terra> , <Criteris> 0 CRITERI Temps perillós, temps sever, temps violent, temps greu, temps extrem o temps advers?
   
     

  Mostra font de procedència Mostra font de procedència La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

  En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

  En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

  En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

  Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca 0 CRITERI Temps perillós, temps sever, temps violent, temps greu, temps extrem o temps advers?
  • es tiempo extremo, n m
  • es tiempo peligroso, n m
  • es tiempo severo, n m
  • es tiempo violento, n m
  • fr temps violent, n m
  • en severe weather, n

  <Ciències de la Terra > Meteorologia> , <Criteris lingüístics > Casos concrets>

  Es considera que la forma adequada és temps perillós (nom masculí), i no *temps sever, *temps violent, *temps greu, *temps extrem ni *temps advers.

  Els motius de la tria de temps perillós (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) són els següents:
  (1) És una denominació semànticament motivada, ja que la característica principal dels fenòmens meteorològics associats a aquest temps és que comporten un perill per a les persones o per a les coses.
  (2) Es documenta força en l'àmbit.

  En canvi, *temps sever, *temps violent, *temps extrem i *temps advers presenten problemes d'adequació semàntica:
  - *Temps sever, calc de l'anglès severe weather, és inadequat perquè, en català, els significats de sever són, segons el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans, "No gens indulgent amb les faltes, les febleses", "2 Estricte, rígid, en l'observança d'una llei, d'un precepte, d'una regla" i "3 per ext. Disciplina severa. Costums severs. Un estil sever".
  - *Temps violent és inadequat perquè violent, tot i tenir els significats 'extrem' i 'intens' en el diccionari normatiu, se sol associar amb la idea d'impetuositat pròpia de violència, i hi ha determinats fenòmens del temps perillós que no són impetuosos. (Per exemple, les onades de calor o de fred i les sequeres.)
  - *Temps extrem és inadequat perquè habitualment s'utilitza per a fer referència a fenòmens meteorològics molt inusuals en una zona o en una època determinades.
  - *Temps advers és inadequat perquè podria designar qualsevol fenomen meteorològic desfavorable per a la realització d'una acció o activitat, sense necessitat que fos perillós.

  Finalment, *temps greu té el problema que greu és un adjectiu poc usual en l'àmbit de la meteorologia (a diferència del que succeeix en l'àmbit de la medicina, per exemple).

  El temps perillós és l'estat atmosfèric associat a un o diversos fenòmens meteorològics que poden causar danys materials o posar en risc la vida de les persones.

  Nota: 1. En meteorologia europea, es consideren temps perillós fenòmens com ara les precipitacions torrencials, els tornados, les mànegues, les torbonades, els esclafits, la pedra, les onades de calor i de fred, les nevades intenses, la boira persistent o el vent fort; en canvi, en meteorologia nord-americana se sol restringir als tornados, les mànegues, les torbonades i la pedra.

  Nota: 2. El Consell Supervisor del TERMCAT ja havia desestimat anteriorment l'ús de sever en l'àmbit mèdic per a traduir l'adjectiu anglès severe; en aquest àmbit es proposen com a formes equivalents en català greu o intens.

  Nota: 3. Podeu consultar les fitxes completes de temps perillós i sever al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, Severe weather és temps sever? Què vol dir i com s'ha de dir en català?, en l'apartat "La consulta del mes" del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Consultes_Terminologiques/191/).

     
Nova cerca
   
   

Servei d’atenció personalitzada

Consultes terminològiques

Si la informació obtinguda no és prou satisfactòria per a la resolució del vostre dubte, el Cercaterm, per mitjà del Servei d'atenció personalitzada, us permet adreçar-vos al Servei de Consultes del TERMCAT.

Veure exemples Fer una consulta terminològica Fer una consulta terminològica

Has de ser un usuari registrat per a poder enviar una consulta terminològica

Accedir al meu compte

Registrar-me al web