La incertesa dels mercats financers

mercats financers

Quin risc estem disposats a assumir quan invertim els nostres diners? Volem una inversió segura o ens arrisquem a buscar una rendibilitat més alta malgrat la incertesa de recuperar la inversió feta? Comprem deute públic d’un país sòlid com Alemanya? Invertim en accions d’empreses del sector energètic? Fem una inversió a llarg termini o cerquem un benefici a curt termini? Ens refiem de la nostra intuïció o acudim a les prediccions d’un guru borsari?

Els moviments dels mercats financers estan a la primera plana dels mitjans de comunicació i els termes propis d’aquest àmbit han entrat a les converses de tothom. Estem pendents de les notícies quan informen dels canvis –normalment a la baixa– en la qualificació del deute públic que fan empreses com ara Moody's o Standard & Poor's, de manera que els estats es veuen obligats a pagar primes de risc cada cop més elevades per poder col·locar el deute. Sembla que els mercats financers s’hagin situat al centre de l’economia i que d’ells depèn que la crisi econòmica duri més encara o es comenci a remuntar.

Per a consultar tota la terminologia d’aquest àmbit, el TERMCAT posa a la vostra disposició el Diccionari dels mercats financers, que recull prop de sis-cents termes amb les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà, francès i anglès, relatius als mercats financers i corresponents a set àmbits temàtics: organització, estructura i funcionament, persones i entitats, actius, operacions, procés de contractació i anàlisi d'actius i emissors.

Aquest diccionari és la versió en línia del Diccionari dels mercats financers, un projecte conjunt entre el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya i el TERMCAT publicat l’any 2009 que sistematitza per primera vegada la terminologia financera en català.

Recordeu que tots els termes estan disponibles per a la descàrrega en el servei de la Terminologia Oberta, i que també els podeu trobar en la consulta del Cercaterm.