Dia Internacional dels Museus

museus

Aquest cap de setmana els museus catalans organitzen un bon nombre d’activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. Les propostes inclouen jornades de portes obertes i visites guiades per a descobrir el patrimoni i conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

Per a la consulta de la terminologia pròpia de les obres artístiques, el TERMCAT ofereix diversos recursos.

D’una banda, el Diccionari de les arts: arquitectura, escultura i pintura, que recull 1.294 termes catalans, amb la definició i els equivalents en castellà i anglès.

Així, pel que fa a l’àmbit de la pintura destaquen termes com aquarel·la, clarobscur, esfumat, punt de fuga o tremp; de l’escultura, temes com cartel·la, maçoneria, talla o terracota; de l’arquitectura i l’urbanisme, absis, brancal, dovella, intradós, pilastra o transsepte; de les arts decoratives, còdex, damasquinat, mosaic, sanefa o vitrall; del gravat, aiguafort, litografia o tòrcul; i de la ceràmica, alabastre, càntar o píxide.

També podeu consultar el Diccionari d’arqueologia, que recull més de dos mil termes amb les denominacions i la definició i els equivalents en castellà i anglès, relatius a la teoria, el treball de camp i de laboratori, les construccions i la interpretació, que abracen àrees tan diverses com al numismàtica, la musivària, les tècniques de datació o els mètodes d’excavació.

Finalment, recordem que el Cercaterm, a banda de nombrosos termes de l’àmbit artístic, també ofereix un gran nombre de denominacions cientificotècniques que han estat d’utilitat en el muntatge d’exposicions com Planeta Vida, al Museu Blau-Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Dimensió Nano o L’enigma de l’ordinador, al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).