Vetes i fils

vetes i fils

Què tenen en comú els termes patronatge, costura i estampació? Que, a banda de representar processos bàsics en la indústria de la confecció, tots tres apareixen al Lèxic multilingüe de la indústria que el TERMCAT ha publicat.

En plena època de rebaixes, cal recordar que la majoria de peces que trobem a les botigues han seguit un cicle productiu específic. I és que, tot i que la producció tèxtil es va iniciar com una activitat artesanal i que l’alta costura o els dissenyadors de moda emergents encara en mantenen l’essència, avui dia ha esdevingut plenament un procediment industrial que s’adapta a les necessitats del mercat (costos de producció, llei de l’oferta i la demanda, etc.). Per exemple, la mecanització dels tallers de costura i la informatització dels nous sistemes tecnològics, entre d’altres, han permès optimitzar totes les fases de la fabricació d’una peça de roba, des de la filatura de fibres com la llana, la seda, el cotó o el lli fins a processos com l’acabament o la comercialització final.

A banda de tots aquests termes marcats amb negreta, que trobareu al Cercaterm, el Lèxic multilingüe de la indústria aplega més de 13.000 entrades d’àmbits tan diversos com l’electrònica, el material esportiu o la indústria alimentària. L’obra pren com a punt de partida una col·lecció de diversos lèxics de principis dels anys noranta, editats pel Departament d’Indústria i Energia de la Generalitat de Catalunya, que aplegaven la terminologia bàsica en català i castellà de diferents sectors industrials, i s'ha actualitzat i ampliat amb la terminologia d’altres sectors industrials en què el TERMCAT ha treballat durant el temps transcorregut entre l’edició dels lèxics esmentats i la publicació d'aquesta obra; per exemple, s’ha introduït terminologia de les tecnologies de la informació, de l’energia o de la indústria de la fusta. Així mateix, s’han completat els articles terminològics amb equivalents en francès i anglès.