Cristalls líquids: noms molt ben posats

cristall líquid

Un cristall líquid és un compost orgànic de propietats semblants a les dels líquids, però amb una estructura molecular semblant a la dels sòlids cristal·lins. La denominació cristall líquid, precisament, és descriptiva d’aquestes semblances alhora amb líquids i amb cristalls. Els cristalls líquids són presents en molts objectes ben quotidians, especialment en els que tenen pantalles.

Encara que no tingueu un interès específic pels cristalls líquids, si sou una mica curiosos potser us interessarà saber d’on han sortit les denominacions que es fan servir per a designar els diversos tipus de cristall líquid.

Per exemple, hi ha el cristall líquid calamític, que prové del llatí calamus, que significa ‘canya’, i està motivat per la forma allargada de les molècules. El cristall líquid discòtic, en canvi, és un derivat de disc, i està motivat per la forma cilíndrica, de disc, de les molècules.

També es distingeix entre el cristall líquid liotròpic i el cristall líquid termotròpic, creats amb formants d’origen grec: a la forma sufixada de base -trop, que significa ‘gir’ o ‘volta’, s’adjunten, respectivament, les formes prefixades lio-, que significa ‘dissoldre’ (perquè el cristall líquid liotròpic sorgeix per l’addició d’un dissolvent), i termo- ‘calor’ (perquè el cristall líquid termotròpic sorgeix per un canvi de temperatura); el sufix adjectival final -ic, -ica, si bé és estrictament innecessari (serien igualment adequades les formes cristall líquid liòtrop i cristall líquid termòtrop, que també tenen un cert ús), s’explica per paral·lelisme amb altres adjectius vinculats als cristalls líquids: calamític, discòtic, nemàtic, esmèctic, etc.

El nom cristall líquid nemàtic s’ha creat sobre la forma prefixada d’origen grec nemat-, que significa ‘fil’, i s’explica per la forma filar de les cadenes de molècules. Per la seva banda, cristall líquid colestèric és un derivat de colesterol, perquè l’estructura molecular d’aquests cristalls és característica de molts compostos amb colesterol. I cristall líquid esmèctic, al seu torn, prové del grec smektikos, que vol dir ‘que neteja’, i s’explica etimològicament per la similitud entre la consistència d’aquest cristall líquid i la del sabó.

Els cristalls líquids colestèrics també es coneixen com a cristalls líquids nemàtics quirals, perquè són cristalls amb una orientació molecular en plans nemàtics que es produeixen en compostos que presenten quiralitat (tant quiral com quiralitat són formes ja recollides al diccionari normatiu i tenen l’origen en el mot grec que vol dir ‘mà’).

I finalment encara queda el cristall líquid columnar, amb la denominació construïda a partir de l’adjectiu normatiu columnar, que significa, entre altres coses, “que té forma de columna”.

El Consell Supervisor del TERMCAT ha normalitzat recentment totes aquestes denominacions, que ja tenen un ús generalitzat entre els especialistes, obeeixen a les diverses necessitats de classificació, i tenen usos paral·lels en altres llengües. Les podeu consultar, amb les definicions corresponents i equivalents en altres llengües, al Cercaterm i a la Neoloteca.