Al·lèrgies

al·lèrgies

Es calcula que vora el 30% de la població pateix actualment al·lèrgia i, si la tendència actual continua, sembla que l’any 2025 la meitat de la població se’n veurà afectada, sobretot en entorns urbans. Amb l’arribada de la primavera, l'abundància de pol·len desencadena la febre del fenc, que es manifesta amb una simptomatologia molt variada.

L’origen de les al·lèrgies el trobem en un funcionament anòmal del sistema immunitari, la funció del qual és ajudar-nos a combatre agressions externes com ara infeccions produïdes per virus, bacteris, fongs i qualsevol element nociu per a l’organisme. En el cas de les al·lèrgies, el sistema immunitari confon substàncies aparentment inofensives (pol·len, àcars de la pols, determinats aliments i fàrmacs o pèl d’animals) amb agents perillosos, les ataca i provoca d’aquesta manera reaccions en forma d’asma, conjuntivitis, rinitis, urticària, etc.

L’al·lèrgia és una patologia crònica, per a la qual no existeix actualment cap solució definitiva, tot i que hi ha remeis que n’alleugen eficaçment la simptomatologia. Així doncs, la millor manera de prevenir aquesta resposta immunitària i reduir la probabilitat de patir una reacció al·lèrgica és evitar l’exposició i el contacte amb l’al·lergogen, l’element que la desencadena. En cas que això no ens sigui possible, el tractament que els especialistes ens faran seguir pot anar des de la immunoteràpia o la dessensibilització fins a solucions farmacològiques basades en descongestius, antihistamínics, anticolinèrgics o corticosteroides.