Dies de llibres

llibres

Els volts de la diada de Sant Jordi són probablement els dies en què els llibres de tota mena se’ns fan més presents: se’n parla a les notícies, es presenten novetats, es fan accions de promoció, etc. I amb totes aquestes actuacions es vehicula terminologia de vegades ben específica, ja sigui neològica o tradicional.

Entre els termes més o menys nous, podrem sentir i veure les recomanacions que fan els bibliotubers i bibliotuberes (en anglès, booktubers). En algun cas, fins i tot podem trobar per la xarxa un bibliotràiler amb què algú pretén enllaminir-nos perquè llegim una determinada obra. I és possible que en algun cas ens recomanin la lectura d’un llibre electrònic o llibre digital (en anglès, e-book), però per a llegir-lo necessitarem un lector de llibres electrònics (en anglès, e-reader).

Si deixem de banda la tecnologia, però, i fem allò tan típicament santjordienc d’anar a remenar pels prestatges de les llibreries, també trobarem termes ben concrets. Hi veurem llibres animats, audiollibres, llibres sorpresa, llibres carrusel, llibres desplegables tridimensionals i contes encunyats; llibres de consulta, llibres de text i llibres de fons; llibres en cartoné o de tapa dura i llibres en rústica o de tapa tova; llibres de butxaca i, fins i tot, llibres de sala d’estar o de quedar bé.

Tota aquesta terminologia relacionada amb el món del llibre està disponible al Cercaterm. I si encara no heu quedat tips de terminologia llibresca, també podeu donar un cop d’ull al comentari que vam dedicar a la terminologia de les parts del llibre i, és clar, a la Terminologia del llibre que forma part de la nostra col·lecció de Diccionaris en Línia.

Bona diada de Sant Jordi, i que els llibres us acompanyin tot l’any.