Nou calendari de vacunacions: termes i més termes

vacunes

Aquesta setmana s’ha actualitzat el calendari de vacunacions de Catalunya, en què es recullen les vacunes (o vaccins) que estan indicades per al conjunt de la població, anomenades vacunes sistemàtiques.

La novetat principal és la inclusió en el calendari de dues vacunes: la vacuna antipneumocòccica conjugada 13-valent i la vacuna antivaricel·losa. El nou calendari, a més, també comporta canvis en la pauta de vacunació que cal seguir en l’administració d’algunes vacunes (com la vacuna hexavalent i la vacuna antihepatitis A), la qual cosa en alguns casos afecta l’edat de primovacunació, mentre que en altres casos afecta l’edat d’administració de la dosi de record. Finalment, la nova pauta de vacunació de la vacuna hexavalent fa que desaparegui del calendari de vacunacions la vacuna pentavalent.

Totes les vacunes incloses en el calendari de vacunacions són vacunes sistemàtiques (en oposició a les vacunes no sistemàtiques) i són vacunes preventives (en oposició a les vacunes terapèutiques), però tot i així s’hi poden distingir diferents tipus de vacunes, atenent criteris diversos: segons l’origen biològic, hi ha vacunes víriques (com la vacuna antigripal) i vacunes bacterianes (com la vacuna DTPa); segons el tipus de preparació, hi ha vacunes atenuades (com la vacuna triple vírica) i vacunes inactivades (com la vacuna antivirus del papil·loma humà); i, segons la composició antigènica, hi ha vacunes monovalents (com la vacuna antimeningococ C conjugada) i vacunes polivalents (com la vacuna antipneumocòccica 23-valent), i, dins de les polivalents, vacunes combinades (com la vacuna Td).

En total, el nou calendari ofereix protecció contra quinze malalties immunoprevenibles. La vacunació contra aquestes malalties, a banda d’oferir immunitat activa a les persones susceptibles, permet potenciar la immunitat de grup si la cobertura de vacunació és alta. Un programa de vacunació com aquest, doncs, té l’objectiu de reduir el nombre de casos de diverses malalties infeccioses i, en última instància, aconseguir la seva eliminació o fins i tot l’eradicació.

Si tota aquesta informació no us ha provocat cap RAV, ni en forma de reacció local ni com a reacció general, i voleu conèixer més termes de l’àmbit de la vacunologia, podeu donar un cop d’ull a la Terminologia de les vacunes, que forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia. I per saber com es poden construir els noms de les vacunes en català (ja sigui amb el prefix anti-, la preposició contra o amb una forma abreujada), podeu donar un cop d’ull al Criteri sobre la denominació catalana de les vacunes, aprovat pel Consell Supervisor.