És adequada la forma naranjilla?

© iStockphoto / raphael chay  

En algunes parades de fruita, especialment les que tenen fruita procedent de països com ara l’Equador o Colòmbia, és possible trobar un fruit de forma rodona i pell de color taronja brillant, amb la polpa verda i gelatinosa i amb llavors petites i molt nombroses, que s'utilitza en l'elaboració de sucs i dolços, i que se sol veure etiquetat amb la forma naranjilla.

Aquest fruit procedeix d’un arbust de la família de les solanàcies, originari de les terres andines, que rep el mateix nom de naranjilla. Tant per a l’arbust com per a la fruita, també es pot documentar sovint la forma lulo, una denominació pròpia d’alguns dels països d’origen que ja es recull en obres enciclopèdiques catalanes i que el Consell Supervisor del TERMCAT ha considerat la forma prioritària.

Al costat de lulo, el Consell Supervisor ha aprovat naranjilla com a forma secundària, atès que també té ús, tot i que presenta l’inconvenient d’una pronúncia que s’escapa del sistema fònic tradicional català.

Les formes lulo i naranjilla, doncs, es poden fer servir en la designació d’aquest fruit i de l’arbust corresponent, amb prioritat per a lulo, que s’adapta més còmodament al sistema fonicogràfic català.

Podeu consultar les fitxes corresponents a aquests termes, amb la definició i els equivalents en altres llengües, al Cercaterm i a la Neoloteca.