Teixits devorats

© iStockphoto / Nuno Silva

El Consell Supervisor ha aprovat recentment el substantiu de l’àmbit de la indústria tèxtil devoratge al costat dels adjectius relacionats devorat -ada i devoré (com a sinònims), totes tres formes d’origen francès.

El devoratge és un mètode d’estampació tèxtil de teixits compostos (és a dir, teixits amb més d’un material de base) que permet obtenir un disseny en relleu o amb transparències per mitjà de l’aplicació d’una pasta química que, quan s’escalfa, destrueix determinades fibres del teixit. No s’ha de confondre el devoratge amb l’estampació per remenjant o corrosió, una tècnica potser més coneguda en què s’aplica una pasta que elimina el color de la roba però, en canvi, deixa les fibres intactes.

El substantiu devoratge és un calc del francès dévorage. Pot considerar-se també, però, una forma adequada en català, com a derivat del verb devorar (perquè la pasta devora, és a dir, destrueix o es menja, les fibres) i com a designació anàloga, per exemple, a batanatge, flocatge o tricotatge, formes ja normatives del mateix àmbit tèxtil.

Els adjectius devorat -ada i devoré són, respectivament, el calc i l’adaptació a l’ortografia catalana de l’adjectiu francès dévoré. Totes dues denominacions són d’ús habitual entre els especialistes per a referir-se als teixits que han estat sotmesos a devoratge. Devorat -ada és una forma emparentada amb devoratge, a partir del verb devorar. El manlleu adaptat devoré, al seu torn, és anàleg a altres formes ja normatives del mateix àmbit (substantius, en aquest cas), com ara brillanté, canalé, lamé o piqué.

Aviat podreu consultar les fitxes completes d’aquests termes al Cercaterm i a la Neoloteca.