La finestra neològica

Opció cadell: cadells en finançament?

30/06/2016

© imatge original:  Dr. Schorsch (CC BY-SA 3.0)© TERMCAT (CC BY-SA 3.0)
       

© imatge original:  Dr. Schorsch (CC BY-SA 3.0)
© TERMCAT (CC BY-SA 3.0)

       

El Consell Supervisor ha aprovat recentment una vintena de termes sobre finançament alternatiu, que constitueixen una part important de la Terminologia del finançament alternatiu, un diccionari en línia acabat de publicar. El finançament alternatiu és el conjunt d'instruments financers i de serveis destinats a la provisió de capital per vies diferents de les de la banca.

 

Un dels termes que ha portat més controvèrsia a l’hora de trobar-hi una alternativa catalana és el que es coneix entre els especialistes amb la forma anglesa ratchet option. Es tracta d’una opció exòtica que permet al comprador de consolidar els seus guanys sobre l’actiu subjacent a intervals determinats durant la vigència de l’opció, de manera que es conserven els guanys fins i tot en cas de moviment invers posterior. És a dir, que funciona com un ratchet, un cadell.

 

Un cadell és, segons el diccionari normatiu, una peça lleugerament corbada afuada per un dels caps que, aplicada per aquest cap contra una roda o una barra dentada, permet el pas de les dents quan la roda o la barra es mou en un sentit determinat i impedeix que aquesta es mogui en sentit contrari. Amb aquest sentit, cadell és una paraula força desconeguda pel parlant general. Però no pel parlant que coneix els mecanismes, els engranatges o la transmissió de moviment.

 

Per aquesta raó, l’alternativa catalana normalitzada és el calc de l’anglès, opció cadell, seguint el mateix mecanisme de creació neològica que han seguit, per exemple, el castellà (opción trinquete) i el francès (option cliquet).

 

Podeu consultar la fitxa d’aquest terme i de tots els altres termes relacionats a la Neoloteca i al Cercaterm.

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter