Aliments viatgers

quilometratge alimentari

Dins de l’àmbit dels estudis sobre desenvolupament sostenible, com a crítica al sistema actual de producció, transport i consum dels aliments, en anglès han esdevingut força populars els termes food miles i long distance food. Tots dos s’han d’entendre en el context del sistema alimentari modern, en el qual els aliments cada vegada es produeixen més lluny del punt de consum, amb la qual cosa augmenta la necessitat de transport i creix el consum de combustible, amb conseqüències mediambientals negatives.

El Consell Supervisor del TERMCAT ha aprovat recentment les formes quilometratge alimentari i aliment de gran quilometratge com a alternatives catalanes a les formes angleses food miles i long distance food, respectivament.

La forma quilometratge alimentari fa referència a la distància que recorre un aliment entre el punt en què es produeix i el punt en què es consumeix. Aquesta distància no sempre és fàcil de calcular, ja que un aliment processat industrialment pot incloure molts ingredients diferents, cadascun dels quals pot provenir d’un punt distint. El concepte va ser ideat, però, per alertar sobre el fet que aquesta distància no ha fet sinó augmentar de manera alarmant en les últimes dècades. La forma aliment de gran quilometratge, d’altra banda, s’aplica als aliments que es consumeixen en un lloc molt allunyat del lloc de producció, la qual cosa comporta una elevada despesa energètica en transport i conservació.

Aviat podreu consultar la fitxa completa d’aquest terme a la Neoloteca i al Cercaterm.