El wok: una nova manera de cuinar

© Alistair Cotton (iStockphoto.com)

La cuina amb wok s’ha posat de moda a casa nostra. Tot un descobriment per als qui encara no la coneguin i tinguin ganes de fer provatures, ja sigui activament davant dels fogons o bé asseguts còmodament a taula. Els restaurants orientals (xinesos, japonesos, etc.) són experts en aquest tipus de cuina.
 

El wok és una paella de forma troncocònica i de parets altes, tradicionalment de base còncava i de ferro, originària de la cuina xinesa. S'utilitza sobretot per a saltar i fregir aliments, però també permet cuinar al vapor, fer estofats, etc. La forma arrodonida i les parets altes fan que l’escalfor es distribueixi de manera molt més intensa i uniforme que en les paelles tradicionals, i això permet una cocció ràpida dels aliments, que solen quedar cruixents i molt gustosos. La pèrdua de nutrients també és menor amb aquest tipus de paella.

El Consell Supervisor del TERMCAT ha estudiat recentment aquest terme i ha fixat en català la forma wok, originària del xinès cantonès (en la llengua original significa, simplement, ‘olla’ o ‘cassola’, segons recullen diferents fonts de referència). Es tracta d’una designació pràcticament internacional, utilitzada no tan sols en català, sinó també en la resta de llengües veïnes. La forma corresponent en xinès mandarí, que és el que se sol prendre de referència a l’hora de traslladar manlleus del xinès, és guo, però en aquest cas no té cap ús.

Podeu consultar la informació completa sobre aquest terme a la Neoloteca i al Cercaterm.