Zombis a la xarxa

© Cory Thoman (iStockphoto.com)

Fins no fa gaire, el mot zombi l’associàvem al vodú d’Haití, concretament a la persona que havia mort i ha tornat a la vida per art de bruixeria, la qual, mancada de voluntat i de parla, només és capaç de fer moviments automàtics. En l’àmbit de la informàtica i d’Internet, aquest concepte de zombi ha ressuscitat i actualment fa referència a l’ordinador que és controlat a distància, de manera anònima i sense el coneixement ni el permís de l’usuari, per mitjà d’un programa maliciós amb el qual ha estat infectat. Aquests ordinadors s’utilitzen amb finalitats fraudulentes, com ara l’enviament massiu de correu brossa o el robatori de dades personals.

Recentment, el Consell Supervisor del TERMCAT ha aprovat la forma catalana ordinador zombi (calc de l’anglès zombie computer), que ja és utilitzada amb normalitat pels especialistes del sector per a fer referència al concepte. Aquesta denominació, que s’utilitza paral·lelament en altres llengües romàniques, es basa en la idea, metafòrica, que aquests ordinadors actuen com si fossin zombis, és a dir, sense voluntat, ja que queden sotmesos al domini d’una altra persona. Així mateix, el Consell Supervisor ha fixat la denominació xarxa de zombis (calc igualment de l’anglès zombie network o zombienet) per a designar el grup d’ordinadors zombis que són controlats des d’un mateix servidor i es fan actuar conjuntament.

Si els zombis de la xarxa no ho impedeixen, ben aviat podreu consultar la informació completa sobre aquests termes a la Neoloteca i al Cercaterm.