En clau de fragàncies

© iStokphoto/peter zelei

Si sou dels que us perfumeu cada dia abans de sortir de casa, segur que heu comprovat que un perfum no fa la mateixa olor acabat d’aplicar que al cap d’unes hores. Això es deu a la volatilitat dels elements que el componen: les essències menys volàtils són les més persistents i es perceben durant força hores, mentre que els components més volàtils són els que constitueixen la primera impressió olfactiva del perfum.

Recentment, el Consell Supervisor del Termcat ha aprovat una sèrie de termes de l’àmbit de la perfumeria referents a les notes o constituents bàsics que es poden percebre en la fragància d’un perfum.

Les primeres notes que se senten en aplicar un perfum o en obrir-ne un flascó són les notes de cap, que desprenen els components més volàtils d’un perfum. Aquestes notes, fresques i lleugeres, es fan imperceptibles al cap d’uns minuts. Les notes de cor constitueixen l’essència d’un perfum. Es comencen a percebre a mesura que les notes de cap deixen de fer-ho i anuncien les notes de base. Són més persistents que les notes de cap i confereixen la identitat al perfum. Finalment, les notes de base són les notes que desprenen els components menys volàtils. Es comencen a percebre a mesura que les notes de cor deixen de fer-ho i s’evaporen lentament. Aquestes notes fixen el perfum i li donen profunditat i solidesa. Són les menys lleugeres i poden persistir, segons el perfum, durant hores o dies.

Les denominacions nota de cap (amb el sinònim nota de sortida), nota de cor (amb el sinònim nota mitjana) i nota de base (amb el sinònim nota de fons), fixades pel Consell Supervisor, s’utilitzen habitualment en l’àmbit de la perfumeria i tenen l’aval de diversos especialistes del sector. També es documenten paral·lelament en les altres llengües.

Podeu consultar la informació completa sobre aquests termes a la Neoloteca i al Cercaterm.