<Recerca i publicacions científiques>
Aplicació dels descobriments i els avenços científics i tecnològics a la creació i l'optimització de materials, productes o serveis amb vista a ser comercialitzats.
<Metodologia i bioestadística>
Mesura de la dispersió d'una distribució de valor igual a la diferència entre el tercer quartil i el primer quartil.
<Metodologia i bioestadística>
Mesura de la dispersió d'una distribució que correspon a la meitat del rang interquartílic.
<Metodologia i bioestadística>
Raó de dues versemblances.
Nota: 1. En l'estudi de proves diagnòstiques dicotòmiques, les raons de versemblança (positiva i negativa) combinen la sensibilitat i l'especificitat (o els seus complementaris).
2. Certes proves d'hipòtesi (en particular, la prova de la raó de versemblances) es basen en un estadístic que és la raó dels valors màxims de la funció de versemblança sota dues hipòtesis diferents (hipòtesi nul·la i hipòtesi alternativa).
<Metodologia i bioestadística>
Mesura de l'efecte del tractament en un assaig clínic paral·lel amb resposta dicotòmica igual a la diferència entre les probabilitats de resposta en cada grup.
<Farmacologia>
Efecte no desitjat atribuïble a l'administració d'un medicament en les dosis establertes.
Nota: El terme reacció adversa té un valor genèric, i inclou, com a casos particulars, els termes efecte col·lateral i efecte secundari. En anglès, no hi ha una diferència clara entre els conceptes de efecte col·lateral i efecte secundari i sovint s'utilitzen les denominacions side effect, adverse effect i undesirable effect com a sinònims de reacció adversa.
<Farmacologia>
Reacció adversa que resulta d'un efecte farmacològic incrementat i previsible.
Nota: Una reacció adversa de tipus A sol dependre de la dosi, i és més freqüent i menys greu que una reacció adversa de tipus B.
<Farmacologia>
Reacció adversa que resulta d'efectes farmacològics imprevisibles.
Nota: Una reacció adversa de tipus B no sol dependre de la dosi i és menys freqüent i més greu que una reacció adversa de tipus A.