Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1898421   a la bordelesa  a la bordelesa
     
       
    • a la bordelesa, adj
    • es a la bordelesa
    • fr à la bordelaise

    Es diu d'una preparació amb ingredients diversos (ous, peix, crustacis, entrecots, ronyons) que té en comú elements com ara el moll d'os i les escalunyes, però sobretot la presència d'una salsa de vi blanc per al peix i la carn blanca, i de vi negre per a la carn roja.

       
  • 1895442   a la borgonyona  a la borgonyona
     
       
    • a la borgonyona, adj
    • es a la borgoñona
    • fr à la bourguignonne

    Es diu de preparacions cuinades amb vi negre, l'exemple més conegut de les quals és el bou a la borgonyona.

       
  • 1896062   a la brutesca  a la brutesca
     
       
    • a la brutesca, adv
    • a la petarrellada, adv sin. compl.
    • es a la brutesca

    Es diu de la manera de coure els aliments, especialment els cargols terrestres, posant-los sobre un rajol, una llauna, una llosa o una planxa de ferro, i cobrint-los de llenya encesa. És un procediment que sols es fa a l'aire lliure pels inconvenients obvis que té.

       
  • 1895876   a la caçadora  a la caçadora
     
       
    • a la caçadora, adj
    • es a la cazadora
    • fr chasseur

    Es diu de preparacions saltades i acompanyades d'una salsa de xampinyons, escalunya, vi blanc i tomàquet. Igualment, acompanyen ous escalfats, fetges, o es fan servir per farcir una truita. En la cuina clàssica es tracta de preparacions en les quals figura puré de caça. Al segle passat es dedicaren diverses preparacions de cuina que inclouen alguna peça de caça al personatge bíblic Nemrod, gran caçador davant el que és etern.

       
  • 1898681   à la canotière [fr]  à la canotière [fr]
     
       
    • à la canotière [fr], adj
    • es à la canotière
    • fr à la canotière

    Es diu en general de peixos d'aigua dolça cuits amb aigua i napats de salsa borda, i especialment d'una preparació de la carpa, farcida d'una escuma de peix i cuita al forn en un fumet de vi blanc. Aquests plats es realcen amb crancs bullits i florons (petites peces de pasta fullada en forma de peix).

       
  • 1895640   a la criolla  a la criolla
     
       
    • a la criolla, adj

    Es diu de la forma de preparar alguns plats, tant dolços com salats, inspirada en la cuina de les Antilles. També hi ha unes salses criolles caracteritzades per productes locals, amb l'omnipresent xili (pebrot picantíssim que els paladars europeus no suporten).

       
  • 1895924   a la diable  a la diable
     
       
    • a la diable, adj
    • es a la diabla
    • fr à la diable

    Es diu de les peces de carn, aviram, peixos, crustacis, despulles, etc., tallades, assaonades i de vegades untades de mostassa, arrebossades, rostides a la brasa i servides amb una salsa picant anomenada diable.

       
  • 1896119   a la flequera  a la flequera
     
       
    • a la flequera, adj
    • es a la panadera
    • fr à la boulangère

    Es diu de la preparació d'unes peces de carn, especialment el xai, però també d'algunes preparacions de peix cuit, elaborades al forn amb mantega i guarnició d'hortalisses: cebes, patates, tomàquets, etc.

       
  • 1896145   a la francesa  a la francesa
     
       
    • a la francesa, adj
    • es a la francesa
    • fr à la française

    Es diu de les peces grosses de carnisseria servides amb manats de puntes d'espàrrecs, lletugues brasejades, puntes de coliflor napades de salsa holandesa i patates duquessa, arrebossades, fregides, buidades i guarnides de macedònies d'hortalisses foses (estofades) amb mantega. La salsa d'acompanyament d'aquestes preparacions és una mitja glaça lleugera o un fons de vedell clar.

       
  • 1896326   à la hussarde [fr]  à la hussarde [fr]
     
       
    • à la hussarde [fr], adj
    • es à la hussarde
    • fr à la hussarde

    Es diu d'una preparació copiosa i reforçada (d'aquí li ve el nom). S'aplica a una peça de bou estofada i molt guarnida d'hortalisses (patates i albergínies farcides), coberta d'una salsa del mateix nom i servida amb raves silvestres ratllats d'acompanyament.