Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1896360   a la italiana  a la italiana
     
       
    • a la italiana, adj
    • es a la italiana
    • fr à l'italienne

    Dit dels plats que es preparen amb una salsa dita italiana, que té per base una maionesa a la llimona, addicionada d'un puré de cervells i julivert picat molt fi. Les persones que no coneixen Itàlia ni la seva cuina creuen que es redueix a les seves famoses pastes i a les pizzes, no menys famoses. I és que desconeixen la qualitat i la diversitat dels seus plats. D'altra part (com passa arreu del món), les autèntiques especialitats són regionals, fins i tot locals. Igual com passa a qualsevol estat, Itàlia és massa extensa per parlar de cuina italiana; les diferències de nord a sud són enormes, així com a les seves illes, i la cuina del peix de la seva impressionant costa, que va des de Gènova passant per Nàpols i doblant Calàbria fins a arribar a Venècia, trobant el mateix mar, ens ofereix diferents peixos i diferents maneres de preparar-los.

       
  • 1896361   a la jardinera  a la jardinera
     
       
    • a la jardinera, adj
    • es a la jardinera
    • fr jardinière

    Dit de la preparació destinada a guarnir i acompanyar els plats anomenats de l'horta. S'elabora a partir de productes de l'hort, és a dir, d'una mescla d'hortalisses i llegums verds (pèsols i mongetes tendres), pastanagues, bròquil, patates, naps, etc. Se serveix com a guarnició de carns rostides o saltades, pollastre i tota mena d'aviram, que s'acompanyen de pastanagues tornejades i glacejades, cebetes, troncs de cogombre farcits i brasejats i quarts de carxofa estofades amb un cos gras. Una altra guarnició és la que associa les cols de Brussel·les amb mantega, els salsifís i les patates tornejades petites i fregides. Les hortalisses es tallen segons la naturalesa de cadascuna: rombes, manats o rodanxes; es couen en aigua per separat i es lliguen amb mantega totes juntes. Es pot salsar amb suc de rostit o un fons de vedell.

       
  • 1896365   a la jueva  a la jueva
     
       
    • a la jueva, adj
    • es a la judía
    • fr à la juive

    Dit de la carpa freda. Els ingredients i el procediment varien segons les arrels del país de la diàspora on ha estat creat el plat, però el peix sempre és el mateix: la carpa. La cuina jueva pròpiament dita no existeix. Deixant de banda les tradicions i la religió judaica, que els prohibeix certs aliments que no consideren "purs", tenen una gastronomia molt original, ja que Israel està format per onades d'immigrants amb tendència a conservar tradicions culinàries del país on han viscut durant generacions.

       
  • 1897831   a la llosa  a la llosa
     
       
    • a la llosa, adv
    • es a la losa
    • fr sur pierre

    Sistema de cocció en què s'usa una pedra plana (com ara llicorella) prèviament escalfada a alta temperatura amb foc de llenya, damunt de la qual es cou directament el menjar. Especialment usat pels boletaires i pescadors de terra endins, en les seves caceres i pescades in situ. També s'hi couen carns, botifarres i cansalada. És com fer la carn, en un restaurant, a la planxa, però més divertit, més natural i millor. En els rius del Pirineu es practica aquest sistema.

       
  • 1898682   a la marinera  a la marinera
     
       
    • a la marinera, adj
    • a la marinesca, adj sin. compl.

    Dit de l'arròs que solament s'ha elaborat amb productes del mar.

       
  • 1896538   a la marinera  a la marinera
     
       
    • a la marinera, adv
    • a la marinesca, adv sin. compl.
    • es a la marinera
    • fr à la matelote

    A la manera de la gent de mar. Manera de preparar peixos, crustacis o qualsevol marisc coent-los en vi blanc, generalment amb cebes i escalunyes, principalment les cloïsses i els musclos, el fons de cocció dels quals, un cop decantat, es lliga amb una mica de farina o mantega treballada a punt de pomada.

       
  • 1898682   a la marinesca  a la marinesca
     
       
    • a la marinera, adj
    • a la marinesca, adj sin. compl.

    Dit de l'arròs que solament s'ha elaborat amb productes del mar.

       
  • 1896538   a la marinesca  a la marinesca
     
       
    • a la marinera, adv
    • a la marinesca, adv sin. compl.
    • es a la marinera
    • fr à la matelote

    A la manera de la gent de mar. Manera de preparar peixos, crustacis o qualsevol marisc coent-los en vi blanc, generalment amb cebes i escalunyes, principalment les cloïsses i els musclos, el fons de cocció dels quals, un cop decantat, es lliga amb una mica de farina o mantega treballada a punt de pomada.

       
  • 1896618   a la meunière [meunière: fr]  a la meunière [meunière: fr]
     
       
    • a la meunière [meunière: fr], adv
    • es a la meunière
    • fr à la meunière

    Manera de preparar i cuinar el peix (especialment llenguados i peixos plans), al·ludint a la dona del moliner, la qual, en disposar de molta farina, enfarina els peixos abans de fregir-los. Disposats a mesura que es van fregint sobre una plata llarga, s'arruixen de suc de llimona, després de mantega d'avellana (que es pot fer amb el mateix greix de fregir) i finalment de julivert estisorat. Gairebé tots els peixos, sencers, en rodanxes o en filets, es poden preparar a la meunière.

    Nota: Vegeu: a la romana.

       
  • 1898685   a la milanesa  a la milanesa
     
       
    • a la milanesa, adj
    • es a la milanesa
    • fr à la milanaise

    Dit de la pasta amb mantega i servida amb formatge ratllat i salsa de tomàquet.