Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1896675   ca marí  ca marí
     
       
    • mussola, n f
    • ca marí, n m sin. compl.
    • es cazón
    • es perro marino
    • fr émissole lisse

    Esqual de mida petita de la família dels taurons (al Mediterrani n'hi viuen tres classes). De color gris, pell llisa amb taques blanques, habita als fons sorrencs i s'alimenta de musclos i crustacis. Realment és un tauró de talla mitjana, que pot mesurar fins a 1,5 m. Considerat peix blau, té la carn dura i blanca, encara que insulsa. Entre les nombroses receptes que hi ha per a cuinar-lo, cal tenir en compte que l'all i el bitxo no hi poden mancar. Els de mida petita, una vegada espellats, es deixen assecar al sol i després es remullen com el bacallà sec. Temporada: tot l'any.

       
  • 1896081   cabdell  cabdell
     
       
    • cabdell, n m
    • es cogollo
    • es repollo
    • fr pomme du chou

    Conjunt de fulles apinyades com una bola, com la que presenten les cols i certs enciams.

       
  • 1896080   cabeça  cabeça
     
       
    • bulb, n m
    • cabeça, n f sin. compl.
    • es cabeza
    • fr tête

    Òrgan, ordinàriament subterrani, format per una tija molt curta i engruixida, que treu arrels per la part inferior, sovint recoberta d'un embolcall de fulles membranoses o carnoses.

    Nota: Per exemple, una cabeça d'alls.

       
  • 1896082   cabell d'àngel  cabell d'àngel
     
       
    • cabell d'àngel, n m
    • es cabello de ángel
    • fr confiture de potiron

    Confitura d'almívar que es fa amb la carn i les fibres del poncem, una planta de la família de les carabasses de la qual pren el nom. El fruit no s'ha d'usar abans de collir; ha de tenir almenys un any després de ser collit. També es fa confitura de cabell d'àngel dels filaments d'algunes espècies de carabasses.

       
  • 1896086   cabirol  cabirol
     
       
    • cabirol, n m
    • es corzo
    • fr chevreuil

    Mamífer remugant de la família dels cèrvids, més petit que el cérvol, de cos elegant i molt ràpid. La carn de cabirol, d'un color roig fosc, és molt delicada, sobretot si l'animal és jove. No necessita ser marinada (la cocció l'ha de deixar rosada per l'interior). Es prepara rostit, però sobretot en civet. El rostit s'acompanya de salsa de grosella, de cireres, de peres, de salsa pebrada i de puré de castanyes.

       
  • 1896083   cabot  cabot
     
       
    • gobi, n m
    • burro, n m sin. compl.
    • cabot, n m sin. compl.
    • gòbit, n m sin. compl.
    • es gobio
    • fr gobie

    Peix propi de mars calentes, algun d'aigua dolça, de cos allargat i amb dues aletes dorsals. És abundant en el banc saharià canari. Culinàriament és poc apreciat i s'utilitza principalment per a la fabricació de pinsos i farines de peix.

       
  • 1896084   cabra  cabra
     
       
    • cabra, n f
    • es cabra
    • fr chèvre

    Animal domèstic, criat sobretot per la seva producció lletera i, consegüentment, de formatge. La carn de cabra, bastant consistent, té un sabor agradable, però una flaire massa pronunciada. Quan l'animal és jove (cabrit) es menja rostit o estofat, de vegades assecat i fumat; l'adult té una carn coriàcia i una sentor acre. Els temps del Quixot, en què Sancho Panza menjava tasajos de cabra amb els pastors, són història. Avui al nostre país no es consumeixen enlloc.

       
  • 1896090   cabra  cabra
     
       
    • cabra, n f
    • cabrot, n m sin. compl.
    • cranca, n f sin. compl.
    • es centollo
    • fr araignée de mer

    Crustaci decàpode marí de cos oval, arrodonit i una mica punxegut. Viu a l'Atlàntic i al Mediterrani. El seu cos mesura uns 14 cm de llargària. És un dels millors crustacis de les nostres costes, pel que fa a la gastronomia. La femella és més estimada quan porta el corall. El seu sabor és exquisit, i les receptes que més es coneixen són a base de buidar la bèstia sense malmenar-ne la closca, que servirà per a presentar-la a taula farcida amb una preparació que té per base la seva pròpia carn. Amb el cabrot, cabra o cranca (noms amb els quals es coneix a Catalunya) es fan esplèndids arrossos a la cassola.

    Nota: Vegeu: corall.

       
  • 1896089   cabrales  cabrales
     
       
    • cabrales, n m
    • es cabrales
    • fr cabrales

    Formatge elaborat als Picos de Europa, especialment a Cabrales (Astúries), d'on li ve el nom. Es fa amb llet de vaca sencera, i en algunes ocasions amb llet de cabra i d'ovella. La pasta és semidura, d'un blanc groguenc visat de blau, i té una aroma intensa. De naturalesa semblant al rocafort, tots dos segurament són d'origen francès. La seva crosta és grisosa i va recoberta de fulles de diferents arbres.

       
  • 1896087   cabridella  cabridella
     
       
    • cabridella, n f
    • es chota
    • fr chevrette

    Cabreta de llet que encara mama.